DOP Oli de la Terra Alta. fruits de la terra

Un oli més madur

El sorgiment fa 38 milions d'anys de les serres calcàries de Pàndols, Cavalls i els Ports van desencadenar tot un seguit de processos geològics que han originat uns sòls amb unes condicions òptimes per al conreu de l'olivera i del cep a la Terra Alta

La competitivitat en el sector de l'oli d'oliva va conduir els productors de la Terra Alta a treballar conjuntament i l'any 2000 van fer els primers passos per protegir l'oli d'oliva verge extra, que va assolir el reconeixement de la Comissió Europea com a DOP el 2005. La producció d'olives a la Terra Alta és d'entre 3.500 i 5.000 tones, cosa que la converteix en una de les DO amb menor volum de producció del país (juntament amb la de l'Empordà). «En aquests moments tenir poca producció ens afavoreix, ja que la major part de l'oli es comercialitza directament a través de les cooperatives», explica el president de la DO de l'oli de la Terra Alta, Ramon Llop. Així, un 80% de l'oli d'oliva es ven a través de les cooperatives i empreses agràries inscrites en aquesta DO (que en són una quinzena), mentre que el 20% restant s'exporta, principalment a Itàlia.

Tot i que la Terra Alta és més coneguda pels seus vins, les singularitats del terrer d'aquesta comarca li permeten obtenir uns olis de molta qualitat. «El sorgiment fa 38 milions d'anys de les serres calcàries de Pàndols, Cavalls i els Ports van desencadenar tot un seguit de processos geològics que han originat uns sòls amb unes condicions òptimes per al conreu del cep i l'olivera», s'explica en un dels panells informatius del Centre d'Interpretació del Vi i l'Oli de la Terra Alta, emplaçat a Gandesa. «A diferència de la resta de denominacions d'origen, l'oli de la Terra Alta té com a base la varietat empeltre, molt diferent de les arbequines i que ens permet aconseguir un oli més madur», assenyala Llop. «Si l'any és bo, a més de l'elaboració de l'oli també posem olives en conserva», afegeix el president de la DO de l'oli de la Terra Alta. Unes olives amb un gust exquisit. Pel que fa a les olives s'aprofiten per fer aquest oli les que estan sanes i són collides directament de l'arbre, bé sigui manualment o amb procediments mecànics permesos pel reglament del consell regulador de la DO. Encara que el 95% de les plantacions d'oliveres produeixen la varietat empeltre, l'oli verge extra d'aquesta denominació incorpora una petita participació d'altres varietats com són l'arbequina, la morruda i la farga.

Promoció als restaurants

Els responsables de la DO de l'oli de la Terra Alta estan fent un esforç per aconseguir que el seu producte arribe als restaurants (almenys als de la comarca), per això han envasat oli en botelles d'1/4 de litre.

Productors
2.200
Localització
Els dotze municipis de la Terra Alta més Ascó, Flix i Riba-roja d'Ebre de la Ribera d'Ebre
Varietat
Empeltre
Producció anual
Entre 3.500 i 5.000 tones d'olives
On es poden trobar
www.dopoliterraalta.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES