Societat

Les festes del carrer

places i carrers · Les Fires Populars de Girona han demostrat amb una trentena d'activitats que les places i els carrers poden ser instruments de cohesió i cultura

La iniciativa
va néixer l'any
1999 amb una gran vocació participativa

Les Fires de Sant Narcís no deixen de tenir en tot el seu embalum, segurament, el regust d'una festa major que ha sortit de mare, amb atraccions gegantines, actes a dojo i la capacitat emprenedora d'una ciutat més viva que mai, com demostra, per exemple, la Fira de Mostres. Un programa que no deixa de ser com el gran epicentre, on –i és ben lògic– Girona demostra la seva capitalitat. Però la ciutat acaba sent més gran que tot això i ofereix la possibilitat de sortir d'aquest embolcall, magnífic i històric, per anar complementàriament cap a una altra direcció. Una direcció en què el barri va més al seu aire i en què els actes són cuits per la gent i no pensats i dissenyats per un programa més institucional, el qual és necessari que hi sigui, i més després de l'aposta que van fer els ajuntaments per mantenir vives les tradicions.

Però és aquí on les Fires Populars de Girona són, a la vegada, alternativa i complement, ja que es converteixen en un exemple clar de com la ciutat s'articula al voltant d'una data assenyalada, les Fires de Sant Narcís, per impulsar un projecte que té en els carrers i les places el seu gran atractiu. Un èxit ja garantit, i no només per la trentena d'activitats que s'han programat en aquesta edició, sinó perquè té el valor de ser una iniciativa que neix el 1999 a través d'una colla d'entitats que l'han sabut mantenir viva. La iniciativa, però, no renuncia a la reivindicació i, per això, dóna suport a la PAH, reclama el retorn del cabal ecològic del Ter i pren posició contra la privatització de la gestió de l'aigua, entre altres mesures. Tot plegat, bastint un espai que, en paraules dels organitzadors, neix amb vocació participativa i democràtica.

Les Fires Populars estan organitzades per un seguit d'entitats: Ateneu d'Acció Cultural, Arran, Ateneu 24 de Juny, Casal Independentista El Forn, Diables de l'Onyar –que aquest any han fet el pregó –, Mou-te en Bici, l'Ateneu Naturalista de Girona, l'Associació de Naturalistes de Girona i Barrufet Rondinaire, les quals tenen la col·laboració de 39 establiments i entitats. Els actes han estat molts i diversos: el 2n Onya Rock, un petit festival que serveix per mostrar el millor de la música popular; un concurs de truites; la primera Diada de la Mosca Ciclista, amb un grapat d'activitats, i altres propostes per a la mainada. Han estat molt més que trenta activitats, perquè moltes de les quals anaven molt carregades. Ahir mateix, i després de dues edicions, es van celebrar les Olimpíades Populars 4 Rius, a la plaça Sant Pere. I, seguidament, el 2n Concert de Rock a càrrec dels The Gruixut's i el punk rock de versions de bandes estatals i internacionals, a càrrec de La Tosca Brava. I avui s'organitzen les 2es Ferreries Vives! El petit festival que servirà de cloenda d'aquestes Fires Populars, amb el duet Vàlius i l'antifolk de Liannallull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona