Societat

L'Ajuntament de Girona, satisfet per unes Fires amb menys alcohol

Han augmentat, de les deu del 2012, a les divuit d'aquest any. També han crescut un 27% les faltes, ja que se n'han comès 116

El consistori celebra la bona participació dels ciutadans en les activitats programades

S'han atès quatre joves per consumir begudes alcohòliques, la meitat que el 2012

L'Ajuntament de Girona va fer ahir una valoració “molt satisfactòria” del desenvolupament de les Fires de Sant Narcís, que van acabar diumenge. Entre les dades que va destacar el regidor de Seguretat i Mobilitat, Joan Alcalà, hi ha les que fan referència al consum d'alcohol per part de joves. Segons els informes policials, hi ha hagut un descens en els excessos comesos amb l'alcohol. S'han registrat 28 intoxicacions etíliques, just la meitat que fa tres anys. Respecte a l'any 2012, el nombre d'intoxicacions etíliques ha disminuït fins a nou.

L'alcohol i els menors

Una de les grans preocupacions dels darrers anys pel que fa a l'espai de les barraques ha estat precisament el consum d'alcohol entre els menors. En aquest aspecte, tots els índexs recollits pel consistori milloren. S'han atès quatre joves per consumir begudes alcohòliques, la meitat que el 2012 i el 2011, i dos van haver de ser traslladats a centres hospitalaris (van ser sis l'any passat). També han disminuït els decomisos d'ampolles entre els menors. De quinze que es van produir el 2012 s'ha passat a cinc, i es va detectar només en dos joves que van adquirir alcohol a les barraques, fet que va provocar el tancament d'una d'elles. En aquest sentit, Alcalà va destacar “l'ajuda” que els serveis de seguretat van tenir per part de les mateixes barraques: “Han estat molt atents que els joves no compressin alcohol, i algunes fins i tot evitaven que els menors es poguessin acostar a la barra”, asseguren.

Pel que fa als controls d'alcoholèmia a la carretera, se n'han fet menys que anys anteriors. En les vies urbanes, durant aquestes Fires s'han fet 224 controls (el 2012 van ser 236). En les vies interurbanes se n'han fet 672. L'any passat se'n van fer 737. En total s'han registrat 88 positius. Aquesta xifra és lleugerament superior a la de l'any anterior, en què els positius per consum d'alcohol van ser 82. Baixen, en canvi, els positius del test per consum de drogues. S'ha passat dels 17 de l'any passat als 7 d'aquest 2013.

Més delictes

No tots els balanços numèrics amb relació a la seguretat han millorat, però. Tant a la zona de les de Fires com a la resta de la ciutat s'ha registrat, aquests deu dies, més detinguts i més faltes que l'any anterior.

En concret, en l'àmbit de les Fires s'han detingut 18 persones. Són vuit més que les detingudes l'any passat. Pel que fa al nombre de faltes, la policia n'ha registrat 116, i l'any passat van ser 91.

La programació

Per la seva banda, la regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, va fer un balanç de les activitats de Fires pel que fa a la participació. Madrenas considera que aquest ha estat l'any de la consolidació de l'envelat, que va obtenir, segons explica, “aforaments màxims”. Un altre dels actes que ha generat bona participació és la pujada nocturna a Sant Miquel, a la qual van assistir quatre-centes persones. La regidora va destacar també, com a actes de gran èxit, el pregó de la Principal de la Bisbal, el sopar popular de Fires –que es va fer a l'envelat–, el castell de focs o la programació de la Copa. Pel que fa als visitants a la ciutat, el govern utilitza com a referència les atencions que es fan a les oficines d'informació, i que serveixen per detectar, més que el nombre absolut de visitants, la variació sobre les de períodes anteriors. En aquest sentit, la regidora de Comerç, Coralí Cunyat, va destacar que durant aquestes Fires s'han rebut un 70% més de consultes que en el mateix període de l'any passat.

Vasos solidaris

Els ingressos obtinguts amb els vasos de les barraques, que costaven un euro i del qual es retornava, a qui el tornés, mig euro, permetrà donar al banc d'aliments 23.000 quilos d'aliments. També es van fer accions i recollides solidàries amb entitats com ara l'associació Duchenne Parent Project, els restaurant del Cor o Càritas, entre d'altres.

Grua municipal

Més cotxes retirats a l'entorn de les Fires

Durant aquestes Fires ha incrementat el nombre de cotxes que la grua municipal ha retirat, a la zona de Fires, respecte al corresponent a l'any passat. En concret, han estat 206 vehicles, contra els 191 del 2012. A la resta de la ciutat, aquesta quantitat ha baixat: 126 el 2012 i només 69 aquest any.

Venda il·legal

Només tres actes per venda sense autorització

El nombre d'actes per venda il·legal ha disminuït significativament aquest any. Se n'han aixecat només tres. El 2012 van ser set i el 2011, vint. El regidor Joan Alcalà va considerar “resolta” la problemàtica de la venda il·legal durant els dies de les Fires de Sant Narcís.

Serveis d'assistència

Es manté el nombre d'urgències sanitàries

Els serveis d'urgències que s'han fet durant els dies de les Fires s'han mantingut aquest any pràcticament igual que durant l'any passat. Se n'han fet 90 –el 2012 van ser 93–. S'hi inclouen ferides per contusió (28) o incisió (2), ferides erosives (4), cremades (8), lipotímies (2), evacuacions (28), atacs de vertigen o ansietat (2), gastràlgies (1) o intoxicacions etíliques (28). Els regidors Alcalà i Cunyat van destacar que s'ha millorat el dispositiu de prevenció, un fet que va induir, per exemple, a esponjar la zona on es feia la fira de Tot Sants, que es va estendre cap al carrer de Santa Clara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA