Societat

La festa de sant Antoni ocupa el calendari del cap de setmana valencià

Bona cosa de pobles, viles i ciutats del País Valencià, situen aquesta celebració al centre del calendari festiu

El patronatge de sant Antoni Abat sobre els animals que, antigament, eren molts útils en les tasques del camp i els forts vincles de les poblacions valencianes amb la natura, converteixen la seua celebració en una de les més arrelades arreu les comarques del País Valencià.

Així, diverses activitats populars s'estendran al llarg del cap de setmana del 17 al 19 de gener per Alcoi, Banyeres de Mariola, Morella, els Forcall, Bocairent, les comarques de l'Horta, la Costera, les dues riberes, la Safor i les Valls del Vinalopó, si més no; però serà a Muro i a Morella amb una fira artesanal i comercial i una ampla programació paral·lela on la commemoració adquireix major protagonisme.

L'activitat continuarà divendres de vesprada i s'intensificarà durant dissabte i diumenge quan òbriguen la fira d'animals i les parades dels artesans que estaran acompanyades per tallers demostratius i participatius. A més, el nucli antic de Muro comptarà amb espectacles de carrer a càrrec de diferents ballets, amb partides d'exhibició de raspall, amb música en valencià de la mà del grup ESiR i amb la 9a Muntada i domadura de cavalls, entre altres propostes. Igualment, diumenge el 31 Aplec de danses i els “Romanços” de Pep Botifarra completaran l'eucaristia i la benedicció d'animals del matí i la processó en romeria de la vesprada.

Per la seua banda, Alcoi començarà els actes la vesprada de dissabte amb una cavalcada d'animals (16.00 h) des de la plaça de Dins fins a la porta de la Parròquia de sant Maure i de sant Francesc on es procedirà a la seua benedicció. Igualment, a la Glorieta hi haurà un mercat organitzat per la Societat protectora d'animals així com una xocolatada i jocs infantils. L'endemà, una despertada a les 8.00 h amb el grup de dolçainers Barxell precedirà la romeria des del Poliesportiu municipal fins a l'ermita on, després de l'esmorzar popular, hi haurà una missa i diverses dansades de la mà del grup Sant Jordi.

Al seu torn, Bocairent ofereix l'espectacle del rellotge de sol de la seua ermita de sant Antoni Abat pel qual un raig de llum entra per un forat circular de la façana occidental justament a les 17.00 h del dia 17 per a incidir directament en la cara de la imatge situada a l'altar major. Aquesta visió es seguida cada vegada per més fidels i curiosos. Posteriorment, l'encesa de la foguera donarà pas el matí següent a l'eucaristia i a la pertinent benedicció d'animals.

Finalment, Banyeres de Mariola no compta amb una programació específica però la popularitat de sant Antoni Abat fa que aquesta jornada es conega com el “dia de la llonganissa” ja que a la nit proliferen les fogueres als carrers per torrar i menjar aquest embotit. Diumenge, una missa a la plaça Major i la benedicció d'animals completarà la festivitat.

Festa escampada

Des que anit es botara foc la mítica foguera de Canal,s on van rebre el president Fabra amb crits de rebuig, aquesta festivitat d'hivern, s'escampa per pobles, viles i ciutats d'arreu les comarques del País Valencià.

Durant el cap de setmana, viles com Morella i el Forcall, viuran amb intensitat aquestes celebracions acristianades d'anteriors cultures existents per la geografia històrica valenciana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona