Societat

El Vesper de la Gloriosa, quatre aeròdroms

El territori del Penedès va esdevenir un centre neuràlgic d'operacions de l'aviació de caça republicana, ja que comptaria amb un total de quatre aeròdroms militars que serien coneguts amb el nom del Vesper de la Gloriosa, després de la pèrdua dels aeròdroms republicans situats a l'Aragó i de l'avançament franquista fins a terres de Lleida. Aquests quatre aeròdroms estaven situats als termes municipals de l'Alt Penedès de Santa Margarida i els Monjos, Sabanell-Torrelavit i Pacs-Vilobí, i a Santa Oliva, al Baix Penedès. El primer que es va construir va ser el de Santa Margarida i els Monjos, cap a final del 1937, mentre que els altres tres serien construïts durant els primers mesos del 1938; tots quatre, amb participació de mà d'obra local. Aquests aeròdroms militars es van convertir en un dels epicentres que l'aviació republicana utilitzaria durant les accions de l'Ebre i el Segre (abril-maig del 1938), en la mateixa batalla de l'Ebre (juliol-novembre del 1938), l'ofensiva de Seròs (novembre del 1938) i durant la campanya de Catalunya (desembre del 1938-15 de gener del 1939), tot i que cal fer menció que també van intervenir en alguns casos en la defensa de la costa catalana.

Respecte a les unitats que ocuparien aquests aeròdroms, els aparells serien sobretots caces russos I-15 i I-16, coneguts més popularment com “xatos” i “mosques”. En alguns casos els dos models d'avions convivien al mateix camp d'aviació, formant esquadrilles de caça del Grup 26 els “xatos” i del Grup 21 els “mosques”. D'altra banda, cadascun dels aeròdroms disposaria de petites edificacions a banda de les pistes de vol així com de refugis antiaeris per a la protecció del seu personal, normalment un refugi gran i diversos refugis més petits disseminats pel perímetres dels corresponents camp d'aviació.

I és que tots aquests quatre aeròdroms també serien atacats per l'aviació franquista diverses vegades, sobretot a final del 1938 i el gener del 1939. Així, per exemple, el 5 de novembre del 1938 van viure un atac el mateix matí els quatre camps d'aviació del Penedès per part de l'Aviació Legionària italiana, mentre que el dia 12 de gener del 1939 serien atacats tres dels anomenats camps (excepte el de Sabanell), en aquest cas per la legió Còndor alemanya. Aquests aeròdroms acabarien sent abandonats pels republicans el dia 15 de gener del 1939 davant l'ofensiva franquista, després d'haver tingut un més que digne paper en el decurs de la defensa dels cels catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA