Societat

La conferència del professor Bouchard

L'ESTORA

La conferència del sociòleg quebequès Gérard Bouchard a La Nau de la Universitat de València Estudi General, no defraudà les expectatives, almenys des de la perspectiva de les societats com la nostra amb similituds amb el cas de Quebec, una experiència federal i alhora soberanista, dins d' un estat federal amb una majoria lingüística diferent.

Però abans de res, s'ha de reparar amb les absències a la sala, puix no hi vaig veure a cap significat polític o política de l'esquerra ni de la gent que es coneguda com a representativa del valencianisme cultural o social. Dóna què pensar que es deixe passar una ocasió com aquesta, en la qual podem aproximar-nos a una mostra concreta com la del Quebec, on el dret a decidir s'ha portat a la pràctica sense sorolls ni trencaments.

L' exposició se centrà al voltant de com articular la diversitat dins d' una societat democràtica, amb les diverses fórmules existents. En aquest punt, la “interculturalitat” representa —al parer del professor esmentat— la millor opció, ja que comporta acceptar els continguts i les aportacions de la diversitat existent al si de la societat política, evitant desigualtats o discriminacions. Aquesta opció ha implicat subvencionar les escoles religioses cristianes, jueves i islàmiques- conservant i respectant les seus tradicions, les quals fomenten la desigualtat en detriment de les dones.

La relació entre l' estat - nació i la mundialització fou altre element de consideració, remarcant-ne com el nacionalisme no totalitari ha estat una font d'igualtat i progrés social. També es reparà en l' existència de nacionals sociològiques no oficials com a tals, cas de Quebec, Catalunya, Euskadi, Escòcia... això sí, sempre en un to acadèmic amb arguments i consideracions obertes a la reflexió.

Al col·loqui no es pogué evitar la referència a la proximitat, a allò més concret que entre nosaltres es un tema controvertit. Com podeu imaginar és tracta del cas de Catalunya. En aquest punt, em va sorprendre l'intervenció del professor Javier de Lucas, amb uns a priori un tant coincidents amb aquells que exposava a les aules el professor falangista Diego Sevilla Andrés, allà pels anys 1960, en contrast amb els plantejaments federalistes que feia el professor Murillo Ferrol.

El professor Bouchard va recordar que a Quebec el referèndum era una forma legal, i com en dos ocasions s'havia exercit el dret a decidir de forma pacífica, també va dir que moltes lleis o constitucions al món han estat superades per processos decisoris que han generat estat nous.

No hi ha dubte que el pas d'aquest eminent sociòleg ha servit més per debatre amb serenitat en temes que ens afecten i abordar l' exercici del dret a decidir amb normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró