Societat

Els “llibrets de falla” recuperen tradició i cultura adormida

Destacats escriptors, literats i periodistes hi participen cada any en la confecció d'aquestes publicacions dels barris

Des de fa més d'un centenar i mig d'anys, les falles posseeixen un complement escrit, diguem-ne literari, que per la seua funció i el seu propòsit, ha arribat a ser amb el temps, no sols ornament o reforç d ela festa, sinó fin ci tot ingredient actiu i essencial.

En realitat, les falles són el que hui són, a partir de la invenció del “llibret”. La consabuda explicació i relació feta en vers més o menys afortunat, introdueix en el joc un major marge de possibilitats.

La intenció d'aquesta mena de publicacions falleres que disposen la major part de comissions existents, és donar suport amb literatura el que els ninots aporten en escenografia.

La literatura fallera, que fa anys s'havia quedat a les portes de la cultura, ara es recupera amb els “llibrets” de les falles més importants del barris històrics de la gran urbs o dels pobles més populosos.

El llibret del Mercat de Colom

En aquesta ocasió, la comissió fallera Comte Salvatierra - Ciril Amorós, ha editat una publicació de més de 200 pàgines per a explicar, no sols el significat del monument de cartró - pedra plantat a la barriada, sinó que aporta sensibilitat plàstica i gràfica, dins un “llibret” on recull escrits i opinions de persones de reconegut prestigi, periodistes en actiu, lletraferits populars i amants de la festa en general.

Per entre les dues centenes de pàgines, es poden llegir les aportacions de Josep Vicent Bergón, Joan Belda Furió, Rafa Sena, Empar Coll, el dolçainer Ferran Navarro i Soriano, el periodista Xavier Aliaga, i d'altres, generalment relacionat d'una manera o altra amb components de la Comissió.

Al “llibret” se sol fer un resum gràfic de la vida cultural de la falla i, en aquesta ocasió se destaca la huitena setmana cultural del barri de l'Eixample. També s'hi recuperen imatges de la vida quotidiana del barri i la història casolana que protagonitzen alguns personatges locals.

Manuel Sanchis Ambrós recupera uns papers de finals del segle XIX. La publicació “La semana grafica” que tant va tenir a veure amb aquesta barriada i amb la ciutat de València en general.

Però el “llibret” de la Falla Comte Salvatierra - Ciril Amorós, fa una ullada a la transició valenciana i aporta la seua particular visió del que va passar entre 1975 i 1986, amb el suport literari de Ramon Estellés Feliu., que descriu l'evolució política del moment i el canvi en les estructures de l'Estat, tot això amb base documental gràfica que fa reviure aquella etapa.

Finalment, l'edició d'enguany del “llibret” de la Falla es tanca amb els articles d'opinió del poeta Vicent Penya, l'advocat Vicent Álvarez Rubio, la periodista Esperança Costa i l'animador literari i cultural Josep Vicent Bergón, ànima d'aquesta publicació.

Lambda atorga el premi «Arc Iris» a la falla Cadis - Retor Femenia - Puerto Rico

Redacció

El Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals porta dotze anys entregant el seu premi «Arc Iris» a aquelles falles que, dins de l'enginy i la crítica, millor reflectisquen la diversitat sexual, de gènere i familiar. En aquesta edició, el jurat de Lambda ha decidit que la millor escena d'entre totes les comissions que s'havien inscrit en el concurs ha sigut la de la Falla Cadis-Cura Femenia-Puerto Rico, de la secció Segona B.

Una de les escenes del monument de la falla, titulada “L'Orgull Gall” mostra sis galls amb els colors de l'arc de Sant Martí que són una representació d'alguns dels països on actualment està penada l'homosexualitat, entre ells Aràbia Saudita, Mauritània, Somàlia o Iran. A més, en l'explicació de l'obra es fa referència als 10 països on és legal el matrimoni entre persones del mateix sexe, contrastant-ho amb els 78 estats en els quals l'homosexualitat és il·legal o els set que condemnen a mort a les persones lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals.

El jurat representant de Lambda ha volgut destacar que cada any és més difícil prendre una decisió en aquests premis per la incorporació positiva dels drets de les persones LGTB en els monuments fallers. També han remarcat que encara que durant el 2014 Lambda treballarà pels Drets Humans a nivell internacional, la falla guanyadora ho ha fet per la seua qualitat i implicació i no per tractar aquest tema concret.

Lambda participa també de la festa fallera repartint preservatius, un any més, durant les mascletades amb una campanya de promoció del sexe segur especial per a aquests dies, la qual porta per lema “Per Falles, bunyols i condons”. Al mateix temps, des de Lambda han aprofitat per a denunciar les greus retallades en els mitjans destinats a la prevenció del VIH-Sida, tant per part de les administracions estatals com valencianes, la qual cosa fa quasi impossible que el col·lectiu puga seguir mantenint els programes que porta tants anys realitzant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró