Societat

Col·lectius

Madrid, desbordat d'indignats de tot l'Estat per les retallades

La marxa acaba amb enfrontaments entre grups aïllats i la policia

Les Marxes de la Dignitat duen milers de persones a la capital de l'Estat

Alguns participants fan centenars de quilòmetres a peu

El termòmetre de la indignació va rebentar ahir al Paseo del Prado, al centre de Madrid, on desenes de milers de persones arribades de tot l'Estat espanyol s'hi van manifestar com a punt final del que s'ha batejat com les Marxes de la Dignitat. Van ser sis columnes que van anar confluint a Madrid fins a concentrar-se a la zona de l'estació d'Atocha, on a la tarda va començar una manifestació que es va desplaçar pel Paseo del Prado fins a la plaça de Colón. Al final, grups aïllats de manifestants es van enfrontar amb la policia. Almenys hi va haver 23 detinguts acusats d'“atemptat i resistència a l'autoritat” i més de 50 ferits.

Els participants –alguns havien fet un miler de quilòmetres a peu– s'havien reunit divendres a la nit en diversos punts, als voltants de Madrid, i ahir van recórrer l'últim tram tots junts. Entre els manifestants també hi havia de 3.000 a 4.000 persones vingudes de Catalunya, amb símbols tan identificatius de la indignació del país com les samarretes grogues del SOS Ensenyament Públic i les verdes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). A la marxa també s'hi van veure senyeres i estelades.

La concentració, que va tornar a recordar les marxes dels indignats dels últims anys, va acabar amb diversos parlaments amb crides a la rebel·lió civil i es van llançar consignes contra el govern del PP però també contra “els d'esquerra que tenen plom a les butxaques”. Els crits que recordaven les protestes de les últimes èpoques de “Sí, es pot” i “El poble unit mai serà vençut” van acompanyar els parlaments. Els banquers van tornar a motivar les queixes dels manifestants: “La crisi que la paguin els banquers.”

La política migratòria del govern de Rajoy també va ser motiu de pancartes i crits. Un grup d'immigrants d'origen subsaharià duien missatges recordant els quinze morts ofegats el mes passat a Ceuta. Al seu costat, representats del cos de bombers feien sentir les protestes per les seves condicions laborals, com també treballadors de la salut i de l'educació pública.

La convocatòria va mobilitzar la delegació del govern de l'Estat a Madrid, que va ordenar un dispositiu policial amb més de 1.600 agents. Els controls sobre els manifestants ja es van dur a terme al llarg del dia en molts dels autocars que es dirigien a Madrid i que van ser aturats i escorcollats. Al final del recorregut, hi va haver enfrontaments entre la policia i grups aïllats de participants en la protesta.

LA XIFRA

6
Marxes per la Dignitat
des de diferents punts de l'Estat van arribar ahir a Madrid amb el lema “Pa, feina i sostre”

Un mes a peu per arribar-hi

A peu des de Catalunya, Astúries i Andalusia. La columna catalana que va sortir a mitjan febrer de Barcelona va arribar divendres a Madrid. Tots van esgotar les forces al màxim, però sempre comptaven amb el cotxe escombra, que va donar-los un cop de mà en els moments de necessitat durant el llarg viatge. La marxa estava organitzada de tal manera que intentaven que als municipis on s'anaven aturant hi hagués algú que solidàriament els oferís menjar i algun lloc on poder dormir. La manifestació d'ahir va ser per a molts el final d'un llarg trajecte a peu amb el qual van voler fer palès que són capaços d'esforçar-se per arribar a un objectiu. Van ser molt aplaudits pels que ahir van arribar a Madrid en autocar de bon matí, directes a la manifestació. Tots junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia