Societat

El català no dóna l'abast

Les escoles que fan ensenyament del català a la Catalunya del Nord estan plenes i tenen llargues llistes d'espera

El 2% de l'alumnat té ensenyament bilingüe o immersiu i el 15% rep nocions de català

El curs passat el català va tornar a les escoles públiques franceses de la Catalunya del Nord després d'una suspensió deguda a la falta de finançament dels mestres. L'Aplec (Associació de Professors en Llengua Catalana), que gestiona i contracta el professorat de català a l'educació pública no havia pogut assegurar el sou als professors des de l'inici del curs escolar. El retard “era degut principalment a la retirada del suport de la Generalitat de Catalunya el 2012 i a la insuficiència de mitjans pressupostaris”, segons va anunciar l'associació. Finalment aquests mitjans els aporta ara, provisionalment, la regió del Llenguadoc-Rosselló, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Ajuntament de Perpinyà i altres municipis.

La directora de l'escola Arrels de Perpinyà, Elena Gual, afirma: “La gestió de l'ensenyament del català per part de les autoritats està en una situació crítica. L'escola de la República Francesa no permet a tots els mainatges d'accedir al mateix ensenyament. El català és el bé de tots i nos pertany a tots de salvaguardar-lo pel nostre futur en el si dels Països Catalans.” L'escola Arrels és l'única escola pública de l'Estat on la llengua d'ensenyament no és el francès. Es tracta d'una escola d'ensenyament immersiu en català. Va ser fundada als anys vuitanta al mateix temps que Ràdio Arrels. L'escola va triar l'opció d'acceptar la integració en l'educació pública francesa, tot mantenint l'ensenyament immersiu català. L'èxit de l'escola ha fet que les aules estiguin plenes i s'hagin de refusar alumnes. Ara, l'Ajuntament de Perpinyà i el Ministeri d'Educació francès s'han decidit a estudiar d'obrir una segona escola pública immersiva en català.

La Bressola, que és una xarxa d'escoles privades o associatives concertades, també es troba en fase de creixement. El director, Gerard Thorent, afirma que totes les escoles “estan plenes” i les llistes d'espera “no paren d'omplir-se”, cosa que ha obligat a buscar fórmules per ampliar la capacitat de quatre dels set centres actuals, i “es preveu l'obertura d'una tercera escola a la capital nord-catalana.”

Actualment l'ensenyament bilingüe i immersiu només arriba a poc més del 2% de l'alumnat nord-català, i un 15% rep nocions de llengua catalana a l'escola pública. Pel que fa a la demanda de les famílies per l'ensenyament del
català, supera el 47%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona