Societat

Treva precària

El Centre Social de Sants fa una proposta de mediació a Can Vies i l'Ajuntament, que avui hi han de respondre

L'alcalde Trias accepta la condició veïnal de parar l'enderroc de l'edifici si això serveix per arribar a un acord

David Fernàndez (CUP) va acceptar sumar-se a la mediació

Dia d'escletxa de diàleg per Can Vies. Un primer pas incipient, que va començar amb la represa d'un intent de negociació. La seu de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) va acollir una reunió promoguda pel Centre Social de Sants, la principal associació de veïns del barri, erigida en el paper de mediador. Per escoltar la seva proposta per desencallar la situació només hi havia el regidor del districte de Sants, Jordi Martí. Can Vies no hi va assistir, però ahir va tractar aquesta proposta de sortida en una assemblea, i avui preveu fer pública la seva posició. Martí no va voler valorar la proposta, i va indicar que la trobada tenia com a únic objectiu “reobrir el diàleg que s'havia trencat.”

La proposta del Centre Social de Sants demana: paralitzar “immediatament” l'enderroc de Can Vies, estudiar la seva rehabilitació perquè pugui reobrir com a centre social autogestionat i que s'acabin els disturbis al carrer i la “presència massiva” dels Mossos d'Esquadra al barri. En aquesta línia, el president de la FAVB, Lluís Rabell, va recalcar que el primer que hauria de fer l'Ajuntament havia de ser aturar l'enderroc com a gest per poder “restablir la credibilitat en un escenari de negociació”. A la nit, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, sí que va dir a TV3 que faria aturar l'enderroc si aquesta era una condició per arribar a un acord.

Aquest primer acostament semblava que aniria acompanyat d'una certa treva en l'escala de tensió al carrer. Ahir al vespre es va fer a Sants una cassolada pacífica que va reunir unes 1.500 persones, i fins les 11 de la nit va transcórrer sense grans incidents. Primer la concentració, que va reunir menys gent, va avançar pel carrer de Joan Güell cap a la comissaria de les Corts –on hi ha detinguts pels avalots– però ni tant sols hi va arribar. A diferència d'altres nits, a l'inici l'ambient era més tranquil, amb crides a mantenir la calma, i la parada de metro de plaça de Sants estava oberta amb normalitat. A les onze de la nit, però, quan els manifestants avançaven pel carrer Salou, alguns petits grups van començar a moure i cremar tanques i contenidors, i també a fer algunes destrosses. En el moment de tancar aquesta edició, alguns manifestants havien tirat pedres als Mossos, que es preparaven per iniciar la càrrega.

Al llarg del dia d'ahir els defensors de Can Vies havien rebaixat força el to del seu discurs. Per exemple, ahir la CUP va emetre un comunicat on acceptava la participació del seu diputat, David Fernàndez, en la mediació del conflicte, com li havia proposat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Això sí, la CUP va recordar a l'alcalde que la sortida al conflicte “no depenia d'ella, sinó de les parts implicades i d'unes bases resolutives sòlides.” A més, la CUP va reclamar la “desmilitarització del conflicte” i va fer una crida en convertir la manifestació convocada per demà, al centre de Barcelona, en “una marxa massiva a favor de la resolució del conflicte”. Un matís diferent respecte els dies anteriors. En aquesta línia, més “positiva”, Can Vies ha convocat també per demà “una jornada de reconstrucció simbòlica de l'edifici.”Tanmateix, una mostra de les ferides obertes per l'enderroc de l'edifici ocupat la va donar ahir l'assemblea de can Batlló, un altre recinte autogestionat de Sants, que va “trencar relacions amb l'Ajuntament” després que aquest contraposés el model d'èxit de Can Batlló –i la gestió municipal en aquest recinte– amb el cas de Can Vies.

Les crides al diàleg van arribar ahir des de sectors del barri, com el Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i l'associació de comerciants Creu Coberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES