Societat

“Tant de bo arribi el dia que puguem tancar”

Al centre obert Joan Salvador Gavina, del Raval, dinen escolars del barri sense recursos que no tenen beca menjador

La majoria són estudiants de secundària d'instituts on no hi ha menjador

L'entitat amplia l'horari d'activitats de tarda a petició dels joves

El Joan Salvador Gavinaés el primer centre obert creat a Catalunya i es prepara per fer 35 anys

Al menjador del centre obert Joan Salvador Gavina del Raval, a Barcelona, el curs també ha tornat a començar. A quarts de dues del migdia, hi arriben tres germans que no es poden quedar al menjador escolar perquè no els han concedit la beca. És un cas extrem: no tenen llum a casa i no poden cuinar. Una mica més tard, és el torn dels més grans. Són estudiants de secundària que van a instituts del barri on es fa jornada compactada i, per tant, no tenen servei de menjador ni dret a beca. “Tant de bo arribi el dia que puguem tancar el servei de menjador, però, ara per ara, és necessari”, planteja el director de la Fundació Joan Salvador Gavina , Jordi Balot. Una cosa és la teoria i una altra, la pràctica. I la realitat indica que, sigui pel que sigui, hi ha infants de famílies sense recursos que cursen primària i no tenen beca menjador.

“Quan cal, donem respostes d'urgència, perquè aquest és el valor de la fundació –hi afegeix Anna Puig, treballadora social de l'entitat–. Si hi ha nens pel mig, calen actuacions ràpides i, desgraciadament, l'administració és lenta.” S'analitza cada petició que arriba i en el cas d'aquests tres germans queda perfectament comprovada la situació de precarietat. Se'ls ofereix el servei de menjador –a banda d'altres, com ara reforç educatiu i activitats lúdiques– i es reclama a serveis socials que se'n facin càrrec i s'acordi un pla de treball. “Som una solució temporal i movem els fils perquè ho assumeixi l'administració”, explica Puig. Han rebut una desena de demandes d'escolars que estan sense beca menjador.

Haurien de ser situacions fàcils de solucionar, perquè el Departament d'Ensenyament s'ha compromès a cobrir el menjador dels escolars sense recursos. Balot reconeix que aquest començament de curs ha anat millor: “S'ha notat que els tràmits es van fer al juny i les beques han arribat a més alumnes, si no el primer dia de curs, sí el tercer o el quart.” L'ESO, però, és una altra història, perquè molts instituts han optat per la jornada compactada i han eliminat el menjador. Alguns d'aquests estudiants dinen al Joan Salvador Gavina derivats pels serveis socials.

Balot i Puig coincideixen que la jornada compactada a secundària no afavoreix precisament els alumnes de famílies sense recursos. Una mostra és que, a petició dels mateixos joves, s'ha ampliat l'horari del centre obert. “El curs passat, ja ens deien que estaven massa hores sense fer res i, ara, en lloc de començar a les cinc, comencem les activitats a les quatre i les acabem igualment a les vuit”, explica la treballadora social. També s'està mirant d'oferir-los un espai on puguin trobar-se, estudiar o, senzillament, passar l'estona entre el dinar i el centre obert.

Llista d'espera

“Molt de temps al carrer i sense fer res –adverteix Puig– sabem que vol dir avorriment i també perill.” Al centre obert, hi ha 150 places i una llista d'espera que no deixa de créixer.

La crisi fa que les entitats es reinventin i s'adeqüin a les necessitats dels seus usuaris. “No tenim més recursos, però sí una imaginació molt potent”, assenyala rient el director. A finals del 2012, vistos els dèficits d'alimentació de molts infants, van recuperar els esmorzars en família , que ja s'havien ofert als anys vuitanta. També es van tornar a oferir els serveis de dutxes per acollir les famílies que no poden pagar l'aigua o la llum. I s'han firmat convenis per fer revisions oftalmològiques i odontològiques. L'eix principal és l'acompanyament en el reforç escolar i l'oci, sense oblidar cobrir les necessitats alimentàries, d'higiene i de salut.

A necessitats urgents, respostes urgents és un dels lemes. El Joan Salvador Gavina és el primer centre obert creat a Catalunya. Va ser l'any 1979, de la mà de Conxita Mata que, ja llavors, buscava com evitar que els infants del Raval es passessin el dia desatesos al carrer. D'això fa 35 anys i el Gavina es prepara per celebrar-ho ben aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt