Vallès Oriental

La nova revista ‘Vallesos’ se centra en l’excursionisme

La revista de tardor-hivern, de 170 pàgines, es ven a 8 euros

La revista-llibre Vallesos, gent, terra i patrimoni arriba al seu número 8, corresponent a la tardor hivern de 2014-2015.

Aquesta setmana s’ha començat a repartir en quioscos i llibreries el nou exemplar que dedica la carpeta central a l’excursionisme de les dues comarques que formen el Vallès.

En aquesta nova edició, hi figura una completa agenda amb més d’un centenar de caminades, curses i aplecs organitzats cada any per les entitats excursionistes d’arreu del Vallès. També inclou un directori amb les principals dades sobre la seixantena de centres integrats a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, fruit d’un treball del muntanyenc i escriptor Òscar Masó.

El geògraf, sociòleg i escriptor Francesc Roma, també muntanyenc, repassa en un article introductori la forta petjada d’aquest moviment que remunta els seus orígens al Vallès a finals dels segle XIX, des de sempre estretament lligat a la reivindicació nacional catalana i a la descoberta cultural, científica i esportiva.

La carpeta-dossier para atenció a dos clubs més que centenaris, la Unió Excursionista de Sabadell i el Centre Excursionista de Terrassa, així com a la també veterana Agrupació Excursionista de Granollers (AEG), creada el 1928 sota l’impuls del geògraf Salvador Llobet. El geògraf granollerí va ser també creador de l’editorial Alpina, encara referent dels mapes i de la literatura de muntanya.
El lligam de destacats estudiosos vallesans amb l’excursionisme és clau, ja que el geògraf sabadellenc Pau Vila, autor de la divisió comarcal de Catalunya, o el paleontòleg Miquel Crusafont, van derivar els seus estudis arran de la seva dèria excursionista inicial, com es detalla en un article dedicat als noms clau de l’excursionisme vallesà. Entre aquests noms hi ha alpinistes pioners com el sacerdot garriguenc Jaume Oliveras, inventor de la travessa Matagalls-Montserrat o, en l’actualitat, el gran fenomen que és el sabadellenc Kílian Jornet.

La revista Vallesos surt de nou al carrer després d’haver rebut dos nous guardons: el Premi a la Millor Revista Catalana de l’Any, concedit pel conjunt d’associacions editores de publicacions en català (APPEC, ACPC i AMIC), així com el Premi Eugeni Xammar de Periodisme, atorgat per Òmnium Cultural del Vallès Oriental en la seva 25 Festa de les Lletres Catalanes.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona