Societat

El Síndic creu que els gestors de la central nuclear d'Ascó van vulnerar el dret a la seguretat de les persones

Reclama més presència de la Generalitat en qüestions de seguretat nuclear

El Síndic pretenia determinar fins a quin punt es van vulnerar els drets de les persones que vivien pels voltants de la central, dels treballadors de la planta i dels visitants quan els seus directius ja sabien que s'havia produït una fuita i no ho havien comunicat encara al Consell de Seguretat Nuclear (CSN). L'estudi conclou que en l'actuació dels gestors de la central es va poder vulnerar el dret a la seguretat de totes les persones afectades per la fuita i també el dret del conjunt de la població a rebre una informació veraç. «L'incident del 26 de novembre del 2007 hauria pogut tenir un impacte tremendament negatiu sobre els treballadors de la central i la població dels municipis propers. Pel fet de no informar el CSN fins al 4 d'abril del 2008, els directius de la central nuclear d'Ascó van obviar que la transparència i la informació rebuda a temps són la base d'un sistema de seguretat competent, tant des del punt de vista del medi ambient com de la salut dels treballadors i de les persones que viuen al voltant», exposa el Síndic. A més el defensor de les persones destaca que la informació que es va lliurar quatre mesos després de l'incident «no va ser completa ni suficient» i que la possibilitat d'exposició a un impacte radiològic no desitjat «és un motiu més que suficient per afirmar que els drets dels treballadors de la nuclear d'Ascó i de la població de l'entorn s'han vist vulnerats pel comportament dels òrgans de direcció de la central». El Síndic tampoc s'explica com és que la direcció va permetre que terceres persones visitessen la central entre el novembre del 2007 i l'abril del 2008.

D'altra banda, el Síndic ha recomanat a la Generalitat que «explori les modificacions normatives necessàries» per possibilitar una major presència del govern en matèria de seguretat nuclear i un desenvolupament de les competències que preveu l'Estatut. A més, el defensor de les persones suggereix que davant una urgència per fuites radioactives s'habiliten nous sistemes de recollida i de trasllat de la informació, «utilitzant fins al límit les tecnologies de la informació i la comunicació». Finalment, el Síndic suggereix la millora dels protocols de seguiment de la vigilància radiològica i dels sistemes de recollida de la informació i del seu trasllat als ajuntaments i a la població afectada, com a garantia del dret a disposar d'una informació ràpida i veraç.

«Cap afectació»

La portaveu de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), Montse Godall, va reiterar ahir que l'incident de partícules radioactives del 2007 no va tenir cap afectació en la seguretat de les persones. Pel que fa a les recomanacions del Síndic de millorar els canals de comunicació amb els ajuntaments, Godall va destacar que l'ANAV ja hi està treballant i que manté reunions periòdiques amb els alcaldes de l'entorn d'Ascó i Vandellòs, a més d'informar-los dels incidents via SMS. «L'última reunió que hem fet amb els alcaldes de l'àrea de Vandellòs ha estat al setembre per informar-los de la missió Osart, mentre que al juliol ho vam fer amb els d'Ascó amb motiu de la recàrrega de la planta», va dir Godall. El Ministeri d'Indústria va imposar una multa de 15,4 milions d'euros a la nuclear d'Ascó per la fuita de partícules radioactives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer