Societat

La moda ocuparà durant cinc dies l'Estadi Olímpic

Més de 30 propostes per a l'estiu que ve desfilaran en una vela a les grades del Lluís Companys

La iniciativa s'obre cada cop més al públic amb música i gastronomia

La 080 impulsa el creixement de les marques en un 20%

L'Estadi Olímpic Lluís companys surt a desfilar fins divendres. La desfilada de Mango d'ahir va donar el tret de sortida a la 16ena edició de la 080 Barcelona Fashion, que omple els racons de l'emblemàtica instal·lació esportiva de moda i també de tendències, amb un village que acull una diversa oferta gastronòmica (8 food trucks), 50 paradetes de roba de disseny, una mostra de street art i una programació musical amb 9 DJ internacionals que actuaran en directe. L'objectiu principal és mostrar les creacions de més d'una trentena de firmes, que com ja és habitual, acullen talent innovador, dissenyadors potents com Custo Dalmau, els joves estudiants del FAD, marques consolidades i cadenes com Desigual i Mango.

Una aposta per unir el sector que el gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, Miquel Rodríguez, considera molt positiu per reforçar-ho i està convençut de la seva continuïtat en el futur hi hagi el govern que hi hagi. “Estem molt emocionades i nervioses”, deia ahir Sandra Puig, amb Raquel Pérez una de les dues fundadores de Como un pez en el agua, firma nascuda fa cinc anys que s'estrena en la 080 aquest dijous amb les seves romàntiques i retro propostes de vestits de bany que cada dia tenen més seguidores.

Segons el clúster català del Tèxtil i la moda, que agrupa firmes que desfilen com Punto Blanco, Bóboli i Cóndor, entre un 20% i un 30% del seu creixement es deu a la projecció que suposa participar en la passarel·la. El sector a Catalunya factura 15.000 milions d'euros, el 8% del PIB de tot el territori.

El president del Clúster, David Garcia, insisteix en la importància de consumir marques catalanes “que paguen impostos aquí i ocupen a gent d'aquí”.

“El sector està rearmat moralment, se'l donava per mort i enterrat mediàticament quan no ho estava pas”, assegura Miquel Rodríguez, i afegeix que un aparador com aquest és “punta de llança de la internacionalització” de les firmes catalanes. De fet, l'exportació, així com la innovació, són factors claus a l'hora de sobreviure. I més ara que es detecta en l'ambient una sensació de lenta remuntada.

De dimarts a divendres els creadors mostraran la moda de l'estiu que ve en una carpa situada a peu d'estadi, ja que era difícil poder il·luminar correctament si es feia a l'exterior. El públic s'asseu en 1100 seients que formen part de les grades a peu de pista mentre la passarel·la se situa 1,40 metres per sobre de terra.

La tria de l'estadi denota l'ambició de l'organització d'obrir-se cada cop més als ciutadans, que novament poden accedir a la part del village acreditant-se a la web del 080. Hi ha pantalles gegants on es poden veure les desfilades i gaudir de música i festa. Però si alguna cosa vol el 080 és, segons Rodríguez, fer un producte al servei del teixit econòmic i empresarial del país.” Per això hem convocat la primera edició del 080 Fashion Investor Day , a la qual s'han presentat 47 projectes d'emprenedors, dels quals n'han sortit 10 finalistes i hi haurà un guanyador que obtindrà un premi per potenciar el seu projecte valorat en 150.000 euros”. També es farà una trobada entre 150 professionals del sector tèxtil per debatre sobre el futur.

En aquesta ocasió hi haurà dos guardons, l'habitual a la millor col·lecció presentada, i un altre a la millor proposta de dissenyador emergent dotat amb 12.000 euros que ha de dedicar a la seva pròxima col·lecció. En aquest últim grup hi ha Blame Label, Como un pez en el agua, Edgar Carrascal, Georgina Vendrell, Pablo Erroz i Carlotaoms.

La resta de participants en la 080 són Isometric, Lebor Gabala, Txell Miras, TCN, Míriam Ponsa, Sita Murt, Josep Abril, Desigual, Wom&Now, Yerse, Krizia Robustella, Guillermina Baeza, Escorpion, Celia Vela, Brain&Beast, Custo Barcelona, Aldomartins, Punto Blanco, Miquel Suay, Naulover, Justicia ruano, Manuel Bolaño, Menchén Tomàs, Oscarleon, BCNBrand, Torras, Lupo, CND by Cóndor i Bóboli.

Aquesta edició té destinada la mateixa despesa pública que en l'anterior, 1,3 milions d'euros i compta amb “més patrocinadors que mai”, recorden els organitzadors.

LES FRASES

El sector tèxtil es troba en un moment d'empenta i creixement a Catalunya
Felip Puig
conseller d'empresa i ocupació

LA XIFRA

Adaptar l'Estadi Olímpic ens permet arribar al màxim nombre de persones
Miquel Rodriguez
gerent comerç, artesania i moda
1.100
espectadors poden assistir a les desfilades a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, aprofitant les graderies.

Iris Apfel, l'estrella de 93 anys

Un dels plats forts d'aquesta 080 serà la presència divendres de la nonagenària Iris Apfel, que impartirà una ‘masterclass' després de un pase a la Fundació Miró del documental sobre la seva persona,Iris', que va filmar abans de morir l'autor de ‘Grey Gardens', Albert Maysles, Set vegades decoradora de la Casa Blanca, aquesta llegenda viva de la moda es va fer coneguda per al gran públic a partir d'una exposició de la seva col·lecció de roba i bijuteria que es va fer al Metropolitan de Nova York. Des de llavors la seva imatge, amb ulleres grans i rodones, vestits originals d'alta costura o de senzills mercats marginals, i sobretot el seu ús i abús de barrocs collarets, braçalets i agulles han donat la volta al món. Al seu ‘look' potent l'acompanya també una forta, divertida i vitalista personalitat. 93 anys molt i ben viscuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona