Societat

Colau vol reservar-se el dret de tempteig en totes les compravendes de pisos

Tres noves taules de treball de l'Ajuntament i les entitats tractaran del problema de l'habitatge

La comissió antidesnonaments es torna a reunir un any i mig després

La comissió mixta de llançaments de Barcelona és un organisme que el govern de Xavier Trias va crear a final del 2011 per tractar de la problemàtica dels desnonaments conjuntament amb entitats socials, financeres i judicials, i que només s'havia reunit quatre cops, l'últim el febrer del 2014, ja fa un any i mig. Ahir, va tornar a fer-ho a instàncies de l'alcaldessa, Ada Colau, que a més la va presidir. De la trobada en va sortir la proposta de crear tres grups de treball per revisar reglaments i protocols en nom d'una major eficiència i per ampliar el parc públic de lloguer. I entre les mesures ahir apuntades i que s'hauran de perfilar, Colau va apel·lar a una previsió de la llei del dret a l'habitatge que li permetria declarar tot Barcelona àrea de tempteig i retracte, de manera que el consistori podria licitar per qualsevol pis en venda a la ciutat i, en cas d'igualar la millor oferta, quedar-se'l. La mesura permetria al consistori tenir informació de tots els intents dels anomenats “fons voltors” per adquirir a baix preu pisos buits propietats d'entitats financeres i, si s'escau, quedar-se'ls a aquest mateix baix preu.

Colau va recordar que, mentre que el parc d'habitatge públic a Barcelona és de poc més de 10.000 pisos, al registre de sol·licitants ja hi ha 30.000 famílies. Una de les tres taules que començaran a treballar en les pròximes setmanes s'ocuparà de buscar fórmules per incrementar aquest parc, ja sigui per la via del tempteig i retracte ja sigui per la de la posada al mercat de pisos buits; per això, primer caldrà fer un cens detallat dels que existeixen realment a Barcelona. L'Ajuntament ja va elaborar un estudi a final del mandat anterior i els resultats del qual es van difondre la setmana passada. L'estudi xifrava en 31.202 els pisos sense cap ús, és a dir, un 3,8% del total. Aquest nombre, però, no és més que una extrapolació feta a partir de l'anàlisi de 4.000 habitatges, i Colau vol tenir una diagnosi més detallada.

L'alcaldessa va admetre que fins ara ha trobat bona predisposició de les entitats financeres, tant en les trobades mantingudes amb el president de CaixaBank, Isidre Fainé, i la cúpula a Catalunya de Bankia com en la comissió de desnonaments d'ahir, en què van participar representants de mitja dotzena d'entitats bancàries. Però va advertir que, si no troba prou col·laboració, en última instància reactivarà la previsió, per ara aturada, de sancionar les entitats que tinguin pisos buits.

Hi haurà dues taules de treball més. Una per modificar el reglament de la taula d'emergències socials de l'Ajuntament, ja que ara hi ha gent que hi recorre i queda desatesa perquè no compleix els requisits, una paradoxa, tractant-se de casos d'emergència, que el nou consistori vol corregir. L'altra, per millorar els protocols d'actuació i els fluxos d'informació entre els agents implicats. Colau va explicar que, quan Serveis Socials rep la informació sobre un cas amb temps, sovint se sol resoldre a través de la mediació abans d'arribar al desnonament, però de vegades la informació arriba tard. Es tracta d'evitar que passi això.

Hem de millorar la posada en comú de recursos per poder intervenir abans del desnonament
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS