Societat

Més de 120 monovarietals de xarel·lo per reivindicar el potencial del Penedès

Més de 30 cellers participen en la I Cimera del xarel·lo, a l'ermita de Santa Maria del Foix

Uns 400 professionals hi assisteixen per conèixer nous vins

Vins joves i vins de criança, escumosos i vins tranquils, vins sofisticats i vins senzills,... Tots amb un denominador comú: han estat elaborats a partir de la varietat xarel·lo, referent de la Denominació d'Origen Penedès, i tots es van reunir dilluns a Torrelles de Foix, en la primera cimera del xarel·lo.

Era la primera cimera del xarel·lo, i va tenir un total de 34 cellers de l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf i una part de l'Anoia. El lloc de trobada va ser l'ermita de Santa Maria del Foix, des d'on les vistes sobre el Penedès són inqüestionables.

La trobada de professionals vitivinícoles es va convertir en una demostració del potencial que té aquesta varietat històrica i tan arrelada al Penedès. Tots els cellers que van participar en aquesta proposta van portar mostres dels productes que elaboren amb el xarel·lo i van permetre crear un mosaic sense precedents. Van trobar una nova excusa per oferir al mercat el potencial d'una de les varietats històriques.

Els més de 400 assistents, distribuïdors i professionals de l'hostaleria i la restauració, van poder tastar més de 120 monovarietals elaborats amb aquest raïm, seguint processos i mètodes diferents i que han trobat la manera d'expressar-se en tota la seva dimensió. De fet, molts d'aquests vins són fruit d'una nova mentalitat, nascuda a partir de la reivindicació d'aquesta varietat i el seu potencial més enllà del tradicional cupatge del cava.

Després de l'èxit de la primera edició, l'objectiu dels organitzadors és que aquesta cita tingui continuïtat l'any vinent, i no descarten buscar alguna fórmula que permeti organitzar trobades similars al llarg de l'any.

LA XIFRA

34
elaboradors de diferents cellers
van participar en el ‘showroom' de xarel·los celebrat a l'ermita del Foix.

De l'oblit a la veneració

Una de les estrelles, sens dubte, entre els xarel·los és el xarel·lo vermell, una varietat que havia caigut en l'oblit fins que, a principi del 2000, alguns petits elaboradors van començar a tenir-ne cura i reivindicar-la per les seves característiques especials.

Amb pocs anys, el xarel·lo vermell ha passat de no tenir espai ni reconeixement en la llista de varietats acceptades sota el paraigua de la DO Penedès a ser una de les més venerades.

L'obtenció del color pell de ceba que pot donar la pell d'aquest raïm i el perfum herbaci i sofisticat d'aquesta rústica varietat desperten ara l'interès de curiosos i amants del vi.

I així va ser també en la cimera celebrada dilluns a Torrelles de Foix, on els elaboradors que ja han recuperat la varietat la van lluir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona