Societat

la crònica

Endesa

Parlen de pressa, atropelladament. Són dues noies joves, d'aspecte agradable, que no desperten malfiances. A fora les esperen uns individus malcarats. Ens demanen el rebut d'electricitat d'Endesa, que és la nostra. Posen el crit al cel comprovant que el preu aplicat és caríssim. S'identifiquen com a representants d'aquella companyia, i ja fan números dels diners que ens podem estalviar, si els fem cas. Ni més ni menys que un trenta per cent (!) en cada rebut. Només volen una cosa: que signem uns papers, que signem, que signem; va, no badem: signeu, signeu! Els dies següents truquen repetidament per telèfon, reclamant que signem, que signem!

Si s'intenta establir connexió telefònica amb Endesa, passa això: “Si es para contratar, pulse el uno.” Una musiqueta, i espera inútil. Optem per anar a les oficines, que fins fa poc eren al carrer Santa Eugènia, espaioses i ben equipades. Ara són al carrer Güell en un local esquifit on només hi ha tres persones per atendre l'allau de gent que hi acudeix cada dia. Has d'agafar torn i esperar que et toqui. Dues vegades vam desistir; a la tercera vam esperar una hora i mitja per ser atesos, i és que s'hi acumulen persones de totes les procedències, ètnies i condicions, cadascuna amb el seu problema. I tots ens assabentem de drames familiars, de tallades de llum, d'injustícies notòries... EI defensor del poble pot trobar feina assegut entre el cúmul de gent que espera! Avui la pobresa energètica és horrible, i no ens ho imaginem! Després de molta estona, per fi, ens toca el torn.

De les noies que passen pels domicilis no en saben res de res. No les coneixen. És possible que siguin d'una de les múltiples distribuïdores que té la companyia... Ni idea. Afegeixen un sufix al nom i cadascuna comercialitza pel seu compte! A la dependenta li pica la curiositat i ens demana si li deixem fer una còpia dels documents que van entregar-nos. Ens diu que d'una rebaixa del trenta per cent res de res... Però, oh, meravella, sí que ens pot aplicar un descompte del vint per cent perquè la tarifa que paguem és “antiquada”. La pregunta obligada és la causa per què aquestes tarifes noves no les apliquen sistemàticament, i hom hagi d'anar a queixar-se perquè ho facin. No ho sap. Ella obeeix ordres. Passats uns dies, rebem un comunicat de la companyia que ens diu que ens aplicaran la Tarifa Elección +10. Afegeix que s'incorporen al contracte com a “annex” les condicions econòmiques. Però, ai las!, l'“annex” no l'hi incorporen, i ens quedem als llimbs.

Estem en mans de companyies
poderoses que manipulen sense que puguem fer-hi res. Som consumidors, sacs de gemecs! Queda l'opció de canviar de subministrador, però no hi ha garanties que hi sortim guanyant!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia