Societat

El Síndic reclama tarifes sense recàrrec per a les trucades al 010 i al 012

El Síndic de Greuges ha argumentat que l'accés a la informació pública és un dret reconegut legalment i no pot estar subjecte a una contraprestació

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha comparegut aquest dilluns al Parlament de Catalunya per demanar al govern de la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona que deixin d'aplicar tarifes amb costos addicionals per a les trucades als telèfons d'informació pública 010 i 012.

Ribó ha reconegut que l'atenció per via telefònica ha de tenir un preu, ja que es tracta d'un servei, però ha reclamat que “les trucades tinguin un cost ordinari”. D'aquesta manera ha donat la raó als ciutadans que s'havien queixat de la despesa que suposa fer consultes o tràmits amb l'administració a través de trucades telefòniques.

Ha argumentat que l'accés a la informació pública és un dret reconegut legalment i no pot estar subjecte a una contraprestació”. Per altra banda, ha assenyalat que altres vies com l'atenció presencial o les pàgines web tenen un cost inferior o gratuït. Per tant,“no pot ser que es penalitzi a algú per utilitzar la via telefònica”, ha conclòs.

El Síndic ha investigat a través d'una actuació d'ofici l'aplicació d'aquestes tarifes que utilitzen la Generalitat i la majoria d'Ajuntaments de Catalunya. En l'informe que ha presentat, Ribó trasllada a la Defensora del Pueblo la recomanació d'obligar normativament els operadors de telefonia a incloure dins les seves ofertes de tarifa plana les trucades a serveis de l'administració pública, perquè sigui ella la que dirigeixi aquesta demanda al ministeri corresponent. També ha recordat que cal un canvi normatiu a nivell estatal i que la decisió correspon als operadors.

En el cas de l'Ajuntament de Barcelona, l'any 2004 ja va crear un telèfon gratuït del civisme (amb el prefix 900) també a partir d'una actuació del Síndic. No obstant això, la finalitat d'aquest servei és la de canalitzar les trucades que reclamen una actuació municipal o alerten d'una situació determinada que ha de ser objecte d'actuació per part de l'Ajuntament i que tenen per fonament un interès comunitari. Així doncs, el 010 amb tarifació addicional continua sent un canal per accedir a tràmits i procediments oberts del ciutadà amb l'ajuntament i que no s'han de cobrar.

Finalment, el Síndic ha alertat que mentre s'apliquin aquests recàrrecs cal especificar la tarifa de les trucades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós