Societat

Nova vida per als solars

Diferents entitats recuperen una dotzena d'espais municipals en desús a Barcelona, en el marc del pla Buits

L'Ajuntament ha tret a concurs onze terrenys més

Entre els projectes hi ha horts urbans i un aparcament de bicicletes

La gestió ciutadana està vivint una època d'esplendor a Barcelona, tot i ser una fórmula que s'ha aplicat amb èxit en projectes amb una llarga tradició a la ciutat, com ara l'Ateneu Popular de Nou Barris. Més enllà dels espais públics que han esdevingut un referent de l'autogestió veïnal –i aquí cal citar Can Batlló–, l'auge de la gestió ciutadana també es reflecteix en la recuperació de solars abandonats dins (i fora) del pla Buits. Una iniciativa, impulsada per l'Ajuntament, que posa diferents espais a disposició d'entitats sense ànim de lucre perquè hi desenvolupin activitats d'interès públic o amb utilitat social.

Els solars en qüestió són espais de titularitat municipal que havien caigut en l'oblit, bàsicament a causa de la crisi. Es tracta de llocs que han estat desaprofitats mentre esperaven que s'hi construís una residència per a gent gran que acumula anys de retard o una promoció d'habitatge protegit que no acaba d'arribar. El consistori, però, només cedeix els terrenys de manera provisional. A hores d'ara, hi ha dotze solars gestionats –des de fa poc més d'un any i mig– per diferents entitats o col·lectius, que amb voluntat i esforç els han omplert de vida i els han convertit en punts de trobada ciutadana. En bona part dels terrenys hi ha horts urbans –en alguns hi treballen persones amb discapacitat–, però també s'hi han desenvolupat projectes de més envergadura, com ara el menjador social de Can Roger, a la Dreta de l'Eixample, i l'aparcament vigilat de bicicletes per a la mobilitat sostenible i la inserció sociolaboral (Bicipark) promogut per la Fundació Formació i Treball a les Corts. Un altre projecte destacat és, sens dubte, l'Espai Germanetes, situat a l'Esquerra de l'Eixample i sorgit de la iniciativa Recreant Cruïlles, filla del 15-M. Amb un caràcter més reivindicatiu, des d'aquí es lluita perquè siguin els ciutadans els qui gestionin i aprofitin els espais públics en desús.

“El pla Buits va néixer perquè es va valorar que els solars es podrien recuperar a partir de la complicitat i la participació de la ciutadania; la finalitat és donar dinamisme social a tot l'entorn i recuperar, adequar i potenciar els espais com a punts de convivència, amb la implicació i coresponsabilització dels ciutadans”, diu Miquel Reñé, coordinador de la iniciativa. La primera dotzena de solars es va cedir el novembre del 2013 i les entitats els poden gestionar durant un màxim de tres anys, és a dir, fins al mateix mes de l'any que ve. L'Ajuntament va obrir a l'abril una segona convocatòria amb onze solars nous, que en aquest cas se cediran quatre anys com a màxim. Les entitats, que han d'estar constituïdes legalment, tenen de marge fins al dia 24 que ve per presentar les propostes i es preveu que el concurs quedi resolt al novembre.

Reñé destaca que, amb vista a la segona edició, el procediment s'ha millorat i que, un cop se sàpiguen els guanyadors, el consistori pactarà amb les entitats els treballs d'adequació dels terrenys i d'instal·lació de serveis que siguin necessaris. “El subministrament d'aigua i electricitat també serà a càrrec de l'Ajuntament, sempre que no superi un nivell de sostenibilitat en relació amb el consum, qüestió que no es preveia en la primera convocatòria”, diu.

I què passarà l'any vinent, un cop esgotats els tres anys de cessió dels primers solars? “Si a l'espai no es preveu fer cap actuació, es tornarà a fer el concurs encara que l'entitat vulgui seguir amb el projecte, ja que cal respectar el criteri d'igualtat d'oportunitats; ara bé, si la seva tasca ha cristal·litzat, serà difícil que guanyi una altra entitat”, afirma Reñé.

Crear xarxa social

A la cantonada del carrer Consell de Cent amb Viladomat, l'Espai Germanetes és una alenada d'aire fresc enmig de l'atapeït teixit urbà de l'Eixample. Al solar on abans hi havia el convent de les Germanetes dels Pobres, s'hi treballa ara per enllestir un rocòdrom que se sumarà als espais ja existents, entre els quals hi ha un hort ple d'hortalisses i una gran cúpula coberta amb una lona per fer tot tipus d'activitats, com ara xerrades i tallers de teles acrobàtiques. El solar fa en total uns 5.500 m², tot i que en aquests moments només se n'utilitzen els 580 que Recreant Cruïlles va aconseguir obrir a la ciutadania a través del pla Buits.

“La gràcia d'aquest projecte és que ha servit per crear xarxa social i amistats; el pla Buits ens ha donat l'oportunitat legal de demostrar que hi ha altres maneres de fer les coses”, destaca un dels membres del col·lectiu, Roger Pujol. En aquests moments, al solar s'estan fent les obres d'urbanització provisional de l'espai per convertir-lo en un gran jardí, una actuació que servirà per adequar l'espai per al futur institut Viladomat. El projecte, de l'anterior govern municipal, s'està desenvolupant després d'anys de reclamacions veïnals i inclou una escola bressol, un casal per a gent gran i habitatges de protecció oficial. “Volem que el barri incideixi en la gestió i dinamització d'aquest parc provisional, estaria bé que s'hi fessin activitats i que la gent se'l sentís seu; a veure si és possible ara que governa BComú”, diu Pujol. Recreant Cruïlles s'ha fet seva també la reivindicació veïnal per assolir que es converteixin en zona de vianants els carrers Consell de Cent i Comte Borrell, al llarg dels quals hi ha bona part dels centres educatius públics del barri.

LES FRASES

El projecte és jove, però els espais estan funcionant bé; entitats i Ajuntament en fem una avaluació positiva
Miquel Reñé
Coordinador del pla Buits
El pla ens ha donat l'oportunitat legal de demostrar que hi ha altres maneres de fer les coses
Roger Pujol
Membre de Recreant Cruïlles
200
entitats
col·laboradores, aproximadament, graviten al voltant dels projectes de la primera convocatòria.
19
solars
va treure a concurs el consistori en la primera edició: cinc no es van adjudicar i dues entitats van renunciar-hi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia