Societat

Trias va destinar 66.500 euros al lloguer d'un centre ocupat

L'Ajuntament va subscriure al gener un contracte d'arrendament pel Banc Expropiat de Gràcia que no es pot rescindir fins a final d'any

La decisió no es va comunicar ni als ocupes ni a l'oposició

L'Ajuntament de Barcelona fa més de mig any que paga un lloguer de 5.542 euros mensuals a compte de l'ocupació de l'antiga oficina de Caixa Tarragona a la travessera de Gràcia, ara coneguda com el Banc Expropiat, sobre el qual es va dictar una ordre judicial de desnonament que s'havia d'executar a partir del 15 de novembre passat, i que finalment es va tirar enrere perquè el consistori, llavors en mans de CiU, va subscriure amb la immobiliària un contracte d'arrendament per un termini d'un any, que és d'obligat compliment i no venç fins a final del 2015. Els ocupes no en van saber res fins que el 12 de juny, el dia abans de la constitució del nou Ajuntament, la fins llavors regidora del districte de Gràcia, Maite Fandos, els ho va comunicar, segons ells mateixos han relatat en el seu blog . Tampoc l'oposició municipal en sabia res. El govern de Xavier Trias no l'havia informat.

El local, d'uns 100 metres quadrats, està ocupat des de l'octubre del 2011, quan era propietat de Catalunya Caixa, i des de llavors serveix de seu a diferents grups i acull la celebració de diverses activitats i tallers, a més d'haver-hi una biblioteca i un centre d'intercanvi de roba. L'any passat el va adquirir la immobiliària Antartic Vintage, que segons els ocupes, els va oferir 12.000 euros per marxar –que ells van rebutjar– abans que arribés l'ordre de desallotjament. La decisió d'assumir el lloguer del local la va prendre Fandos, segons fonts del grup municipal de CiU, per “guanyar una mica de temps” i buscar una solució definitiva. “Era un espai que no estava creant molèsties i feia una funció que semblava beneficiosa per al barri”, afegeixen les mateixes fonts.

Els ocupes, però, rebutgen la iniciativa perquè el propietari “no només es treu el problema del damunt sinó que ara, a més a més, en treu un benefici”, argumenten al blog. Pel col·lectiu, a més, el veritable motiu dels de Trias era “comprar la pau social” en any d'eleccions i evitar un altre conflicte com el que havia desencadenat uns mesos abans el desallotjament de Can Vies.

A CiU, ara a l'oposició, asseguraven ahir que no coneixien –Fandos inclosa– l'import de l'arrendament subscrit quan la federació governava, i que va ser facilitat pel consistori. El contracte es va signar per un valor total de 66.550 euros (IVA inclòs) i per una durada d'un any (de l'1 de gener al 31 de desembre del 2015) prorrogable tres mesos més, i que s'abona en quotes mensuals. En la justificació del contracte, que consta en l'expedient, es destaquen els usos socials del local i s'al·lega que les activitats que s'hi fan han generat “una xarxa ciutadana arrelada a un ampli sector de la ciutadania” de Gràcia.

El govern d'Ada Colau va optar ahir per la prudència i no es va definir. El nou regidor de Gràcia, Raimundo Viejo, es va limitar a anunciar que es reunirà amb els ocupes del Banc Expropiat per conèixer de primera mà la situació i estudiar com abordar el tema.

LA XIFRA

4
anys
s'haurà ocupat el local, a l'octubre. El desallotjament es va suspendre quan es va firmar el contracte de lloguer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA