Societat

Apareixen els plànols del mercat de Tortosa, del 1885

El document es donava per perdut i la seua localització és una gran troballa històrica i patrimonial

La planimetria permet clarificar la intervenció en l'obra dels arquitectes Abril i Torras

L'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre ha localitzat els plànols originals del mercat Central de Tortosa, un dels edificis més destacats de la ciutat. Aquest document es donava per perdut i l'arxiu no tenia constància de la seua existència fins que un usuari els va localitzar, de forma casual, en un volum del protocol notarial de Tortosa de l'any 1886, com a annex d'un conveni. La importància de trobar aquests documents, tant els plànols com el conveni, és que han ajudat els historiadors a clarificar quina va ser la intervenció dels arquitectes Joan Abril Guanyabéns i Joan Torras Guardiola en les obres del mercat. Fins ara se sabia de la participació dels dos tècnics, però no fins a quin punt hi havien intervingut.

Els plànols estaven plegats i cosits al volum notarial i acompanyaven el conveni subscrit l'any 1886 entre el Banc de Tortosa (els concessionaris de la construcció i explotació del mercat) i l'arquitecte Joan Torras. En aquest conveni els administradors del banc encarreguen a Torras “l'acabament i la solidificació de les obres del mercat”. Al manuscrit també es pot llegir que les obres s'han d'executar d'acord amb els plànols que s'adjunten al conveni, que daten de l'11 de març del 1885 i que són obra de l'arquitecte municipal de Tortosa, Joan Abril. A més, encarreguen a Torras la “millora” del projecte i les obres de “construcció o de reforç que siguen necessàries per a deixar acabat el mercat sòlida i satisfactòriament”. Aquest acord arriba després que en les obres de construcció del mercat, sota el projecte de Joan Abril, hi hagués diversos ensorraments.

“Queda claríssim que l'execució final del projecte va anar a càrrec de Torras, però que es va fer a partir del projecte de Joan Abril”, explica Albert Curto, director de l'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre. Així, a través dels plànols, fets a mà, i a escala 1/50 i 1/100, es pot apreciar com el disseny de la façana i dels laterals va seguir el projecte original de Joan Abril, però que en canvi la solució tècnica de l'estructura que suporta la coberta va ser obra de Torras Guardiola. “Joan Torras torna a reconstruir el mercat, però, tal com es dedueix dels plànols trobats recentment a l'arxiu, ho fa seguint el disseny de Joan Abril”, explica l'arquitecte i historiador local Antoni López Daufí. “Allò que sí que pertany a Joan Torras és la solució tècnica de les encavallades, l'estructura metàl·lica que suporta la coberta, i que constitueix el veritable mèrit de l'edifici, i Abril només ho arriba a dibuixar intuïtivament, sense rigor estructural”, conclou. El mercat de Tortosa es va inaugurar l'1 de setembre del 1887 i una de les principals característiques és que es tracta d'un espai diàfan sense pilastres.

LA DATA

1.9.1887
És el dia que es va inaugurar
el mercat de Tortosa. Els plànols daten de dos anys abans.

Gran troballa històrica

Tant Albert Curto, director de l'arxiu, com Antonio López, arquitecte i historiador, coincideixen que la troballa dels plànols originals del mercat de Tortosa és d'una gran importància històrica i patrimonial. L'arxiu conserva bona part dels plànols, permisos d'obra i projectes dels principals edificis municipals, però, en canvi, mai no s'havien trobat els del mercat. “Urbanísticament, pel que fa a la troballa dels plànols, és com disposar de la partida de naixement de l'equipament”, explica Curto, per això la troballa dels plànols ha aixecat tant d'interès entre els historiadors. La troballa del document permetrà “documentar molt millor el procés de construcció del mercat”, explica López, que també valora que en els plànols es poden veure “tots els detalls dibuixats, en color i tractament de textures”. Ara l'arxiu buscarà la fórmula per restaurar i conservar aquests plànols, “un document de màxim interès per a la ciutat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona