Societat

ORIOL ILLA

PRESIDENT DE LA TAULA D'ENTITATS DEL TERCER SECTOR SOCIAL DE CATALUNYA

“És prioritari universalitzar els drets socials i a l'habitatge”

“Totes fem més amb menys ingressos”

“Les polítiques socials s'han de situar al centre de l'acció pública”

“Predistribuir la riquesa és anticipar-se a la desigualtat i evita perpetuar la pobresa”

“L' economia social no és menys economia. No superarem l'atur si apostem per l'antiga economia especulativa”

ACTIVISTA I GESTOR PÚBLIC
Illa presidirà la taula sent director general de la Fundació Ferrer i Guàrida. Des del 2005, està vinculat al Moviment Laic i, molt abans, al d'objecció de consciència. Llicenciat en polítiques i màster en direcció financera, va ser cap de gabinet del vicepresident del govern i d'una tinença d'alcaldia a Barcelona (ERC).

La Taula d'Entitats Socials del Tercer Sector va fer ahir el relleu d'Angels Guiteras cap a Oriol Illa. La coordinadora de més de 3.000 entitats social ja esdevé un referent social del país.

L'acte de relleu ha posat de manifest el pes específic que la Taula del Tercer Sector Social ha assolit.
Es va constituir el 2003 per atendre les necessitats de les entitats. Amb la bona feina feta ens hem convertit en actor transformador de la societat. En part, per la situació econòmica, que malauradament ha posat de relleu moltes necessitats socials que abans no eren tan visibles, però també per la voluntat pròpia. Totes les entitats tenen vocació de servei públic, però per desgràcia la nostre visibilitat ha augmentat per la crisi, que ens ha obligat a tots a situar les polítiques socials al centre de l'activitat pública. El reconeixement de la taula dels últims 6 anys també repercuteix positivament en les entitats, tot i la nostra diversitat.
La majoria d'entitats tenen dos objectius: l'assistència social i mirar de sobreviure.
En sis anys de crisi s'ha patit a nivells individual, a cada entitat, i en l'organitzatiu global. Per la baixada d'ingressos, les tensions de tresoreria, la necessitats d'organitzar-se de manera diferent... Però sobretot, perquè mentre els ingressos baixaven, la demanda d'ajut i de serveis anava pujant i l'atenció s'ha hagut de multiplicar, i en situacions més precàries.
En aquest entorn, la taula ha actuat d'aixopluc?
Sí. Per evitar que hagin de deixar d'actuar. El resultats de fer coses en comú ha estat molt satisfactori.
Quins objectius té?
Donar resposta i que es reconeguin a les necessitats socials més immediates de les persones, com ara l'atenció sociosanitària i l'habitatge, i convertir-les en dret. El dret a l'atenció sanitària està força assumit i és molt universal. Que l'atenció social i l'habitatge esdevinguin drets igualment universals i no depenguin de la conjuntura econòmica no està garantit. La crisi ens ha ensenyat que l'habitatge, que tenir un espai per viure, ha de ser el primer dret.
Caldrà fer canvis legislatius.
A la taula es proposa canviar les polítiques socials i que ocupin el centre de la política. Durant anys ha pivotat sobre les infraestructures, les xarxes de comunicació o l'urbanisme. Un aeroport en desús o una infraestructura infrautilitzada són ara una despesa, i no pas una inversió. En canvi, les beques menjador sí que ara com ara són una inversió... La despesa social acaba tenint un retorn de primera magnitud.
Però darrere de necessitats socials sempre hi ha un problema comú: l'atur. Cal generar feina.
L'impacte de la crisi serà atur de llarga durada i pobresa crònica. Però costarà encara més de redreçar la situació si tornem al passat i pensem en l'economia especulativa com a sortida de la crisi. En lloc de pensar en plusvàlues, apostem per l'economia social, que no és menys economia i té gran impacte i retorn.
Hauríem de crear, doncs, més llocs de treball assistencials?
Els serveis d'atenció a la persona són un gran àmbit de futur laboral. Però ens cal que els marcs jurídics afavoreixin aquest canvi cap a un altre tipus d'economia. La societat ja genera prou riquesa, però a mesura que augmentes les desigualtats, una part en queda exclosa i es va situant en la cronicitat. Si evites que quedin al marge abans... requeriràs menys recursos assistencials després. Més que redistribuir la riquesa, es tracta de predistribuir-la. Anticipar-se a la desigualtat i distribuir abans les oportunitats. Les mesures pal·liatives perpetuen els problemes.
Mentre no hi hagi feina, cal garantir una renda mínima.
A banda de l'etiqueta que es doni a la prestació, aquesta és necessària. Una societat madura hauria de garantir els ingressos per garantir també una vida digna. Més enllà del nom, no hi pot haver situacions com les dels últims anys, amb famílies que no poden pagar rebuts de subministraments.
Quin serà el paper de la taula en el procés constituent?
Som al Pacte pel Dret a Decidir. El futur del país s'ha de decidir des de l'opinió majoritària dels ciutadans. És l'acord comú del nostre plural i divers sector.
La vicepresidenta és ara la titular de Benestar. Ja és un canvi?
És un avenç i una excel·lent notícia. Més encara, si repassem la composició dels cartipassos dels ajuntaments, veurem com ara hi ha molts tinents d'alcalde de l'àmbit social, quan abans eren d'Urbanisme o Promoció Econòmica, per exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres