Societat

El gat, la rata i el ‘mojito'

La distribució il·legal de beguda preparada en evidents condicions de falta d'higiene s'enquista al barri de la Barceloneta

La Guàrdia Urbana desplegada a la platja actua cada dia i cada hora però res atura el fenomen

Dimarts 14 de juliol, quasi migdia. Una ampolla d'aigua destaca abandonada al mig de l'asfalt, davant del número 130 del carrer de Sant Miquel del barri de la Barceloneta. El recipient conté un líquid de color de tons daurats que tot just n'omple una tercera part. No és orina, és rom; ingredient indispensable per preparar un mojito. L'ampolla ha estat abandonada per un dels membres dels grups organitzats que es dediquen a preparar i distribuir de manera il·legal i sense cap garantia sanitària begudes alcohòliques entre els turistes que prenen el sol a la platja. Volgudament carreguen les ampolles amb poca quantitat de rom perquè si són sorpresos per la Guàrdia Urbana preparant els combinats al mig del carrer i han d'abandonar el gènere, la pèrdua sigui mínima.

L'ampolla del carrer Sant Miquel forma part d'un paisatge imperceptible de la Barceloneta, imperceptible a ulls del foraster però conegut fins al detall pels veïns del barri, que saben tots els racons i moviments que fan aquests mojiters per burlar el control policial i poder arribar a la platja traginant les seves safates de cartró amb els combinats que venen al preu d'entre 3 i 5 euros.

Aquest paisatge del mojito té al mateix carrer Sant Miquel tres punts més d'interès. Dues portelles metàl·liques adossades a una paret d'un edifici estan obertes perquè es fan servir per amagar les safates de cartró amb què transporten els vasos. Una mica més enllà, a davant del número 122, on viu Salvador Durán, en un calaix d'un metre quadrat que fa l'edifici “hi dormen, hi caguen, hi pixen, hi follen i també hi preparen mojitos”, explica aquest veí indignat.

El principal problema que denuncien els habitants de la Barceloneta són les nul·les condicions higièniques amb què treballen els mojiters que preparen les begudes al mateix lloc on la nit abans algú ha orinat i guarden els productes amb què fabriquen els combinats en llocs insalubres, com els contenidors d'escombraries o les cavitats que s'amaguen sota les trampes metàl·liques de companyies de serveis que hi ha a les voreres. “Un dia hi haurà un problema greu, una intoxicació important i aleshores tothom a córrer”, denuncia Sergi Arnàs, veí i membre de la plataforma en contra dels pisos turístics.

Aquest paisatge del mojito té un especial punt d'interès sota els vehicles aparcats als carrers propers a la platja, el mateix Sant Miquel, però també Pescadors o Santa Clara, on els venedors d'alcohol sovint amaguen les safates amb els vasos plens. Quan consideren que no hi ha risc de ser sorpresos estiren els cartrons de sota les carrosseries i s'encaminen cap a la platja. No només s'hi amaga alcohol, a sota els cotxes, algun habitual del barri també s'ha sorprès alguna vegada descobrint petites quantitats de droga que els traficants que actuen a la zona hi han deixat.

Hi ha més adreces concretes lligades al negoci de la venda il·legal d'alcohol, a la Barceloneta. Als blocs situats al número 37/39 del carrer Maestrança i al número 80 del carrer Santa Clara hi ha “pisos pastera” –segons la terminologia de la gent del barri– on preparen els combinats que després se serveixen al carrer.

Dimarts passat, al migdia, l'activitat al pis del carrer Santa Clara era frenètica, incessant. L'edifici es troba a escassos metres del passeig marítim i, per tant, de la platja. La manera de funcionar dels venedors il·legals és molt simple i, també, plena de sentit comú. Diversos membres de l'organització se situen a la zona més popera del pis amb una evident actitud de vigilància. Quan comproven que no hi ha policia a la zona avisen i, de dins de l'edifici, en surt un home amb una safata amb una desena de vasos preparats amb el combinat del mojito o la sangria. Quan arrib al passeig ho entrega a un altre home que s'afanya, amb el pas lleuger, per arribar a la platja. No hi va de dret, sinó que el primer que fa és amagar la safata a la part posterior d'una de les moltes guinguetes que treballen a la Barceloneta a damunt la sorra. Després d'una última comprovació de seguretat, l'home torna a agafar la safata i, aleshores sí, s'endinsa a la platja.

Un d'aquest venedors és l'Alí, originari del Pakistan com la resta de personal que es dedica a aquest negoci. L'Alí assegura que amb la venda de mojitos guanya “entre 35 i 60 euros al dia” i també explica que la policia els ho posa molt difícil per poder treballar.

Foragitant els venedors

No només la policia; els responsables de les guinguetes que hi ha obertes a la zona s'han organitzat per fer front a aquesta competència deslleial. Ricard, responsable del Moma que hi ha a davant del Club Natació Barceloneta, explica que tenen contractada vigilància privada: “Quan veuen un venedor d'aquests voltant per la zona on treballem nosaltres el fan fora de bones maneres i si hi ha problemes truquem a la Guàrdia Urbana”.

Els agents de la policia, d'uniforme o paisà es passen el dia perseguint aquestes pràctiques il·legals, ja siguin venedors de mojitos o dones que fan massatges o trenes d'estil africà. Quan un agent intercepta un venedor una patrulla a dalt un petit vehicle 4x4, amb remolc, s'hi acosta. Després de notificar-li la sanció, 270 euros, el material intervingut es diposita al remolc i la policia se'n va. El gat marxa, la rata es fa fonedissa i el mojito torna a la platja al cap d'una estona.

LES FRASES

En aquesta entrada d'aquí hi dormen, hi caguen, hi pixen, hi follen i també hi preparen ‘mojitos'
Salvador Duran
Veí del barri de la barceloneta
Tenim contractat un servei de seguretat privada i si vénen els venedors per aquí els fan fora
Ricard
responsable del xiringuito moma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós