Societat

L'adéu del bisbe que feia costat als desnonats

Piris es jubila havent convertit l'antic seminari en pisos socials i amb el litigi per l'art sacre pendent de resoldre

Multitudinària roda de premsa al Bisbat de Lleida. Es va convocar ahir mateix i sense ordre del dia, però els 76 anys que Joan Piris farà al setembre feien pensar que s'anunciaria el seu substitut al capdavant de la diòcesi. I així va ser. “Veig que teniu poca feina”, bromejava amb els periodistes en constatar el seu poder de convocatòria. Piris es jubila i el substituirà en el càrrec Salvador Giménez Valls (vegeu desglossat). Fidel al seu estil desimbolt i proper que el fa ser molt actiu en les xarxes socials, el bisbe de Lleida sortint va definir com “un bon xic de comunió diària” Giménez Valls, que ahir mateix ja va fer-li arribar una carta adreçada als feligresos. A tots els efectes, Lleida té nou bisbe. Piris va ser molt gràfic: “Jo ja no sóc res.” El papa li va fer saber el dia 16 de juliol que acceptava la seva renúncia per raons d'edat. Des d'ahir i fins al setembre, quan s'incorporarà al càrrec el nou bisbe, el vicari general Ramon Prat exercirà d'administrador episcopal. Piris se'n va convençut que el seu successor farà una bona feina perquè és “molt proper i servicial”.

“Jo ja no existeixo”

Li va costar més mirar enrere i fer balanç: “Tot el protagonisme l'ha de tenir el nou bisbe: jo ja no existeixo.” Però tot i això, el fins ara bisbe de Lleida se'n va havent fet un somni realitat: la reconversió de l'antic edifici del seminari en un bloc d'habitatges socials per a persones desnonades. Un dia el bisbe es va presentar de sorpresa en una assemblea de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Al cap d'unes setmanes va oferir aquest cèntric immoble i va aconseguir implicar en el projecte totes les administracions. L'aleshores portaveu de la PAH, Eduard Baches, reconeix que la implicació del bisbe “va ajudar a obrir moltes portes”. Baches, que ja no exerceix de portaveu de la plataforma, diu a títol personal que “se'l trobarà molt a faltar” i que era un bisbe “que molt abans que el papa Francesc ja seguia aquesta nova línia eclesiàstica amb un fort compromís social”.

El bisbe hi treu ferro: “Es una obra col·lectiva.” A Piris també li ha tocat fer front a l'interminable litigi per l'art originari de les 111 parròquies d'Osca segregades del Bisbat de Lleida. El plet continua viu als jutjats i les obres romanen encara al museu lleidatà.

Giménez Valls ja va substituir Piris a Menorca

Joan Piris i el seu successor, Salvador Giménez Valls, tenen vides paral·leles. Ambdós van nàixer al País Valencià i ambdós van arribar a Lleida procedents de Menorca. De fet, Giménez Valls, que té 67 anys, ja va substituir Piris en aquesta diòcesi el 2009. Anteriorment, el nou bisbe de Lleida va ser bisbe auxiliar de València. És llicenciat en filosofia i està especialitzat en història. No s'incorporarà al Bisbat de Lleida fins al setembre. També el bisbe Ciuraneta, el que més ha lluitat en la defensa de l'art, havia passat per Menorca abans de ser bisbe de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona