Societat

Un pediatra del CAP de Torelló: “Aquí se habla en español porque estamos en España, ¿no?”

Plataforma per la Llengua denuncia que un metge no ha volgut atendre una pacient en català en un CAP de Torelló

Una veïna de Torelló s'ha adreçat aquest dimarts a Plataforma per la Llengua per tramitar una queixa contra un metge del centre d'atenció primària (CAP) de Torelló per no permetre l'ús del català a la seva consulta. Concretament, i segons explica l'associació, Sandra Vaqué, veïna de Torelló, ha fet arribar a la Plataforma per la Llengua una queixa per “l'agressió lingüística” que ha patit aquest matí al centre d'atenció primària d'aquesta localitat davant un pediatra que no l'ha volgut atendre en castellà.

La Plataforma per la Llengua s'ha posat immediatament a disposició de la pacient per assessorar-la en la tramitació de la denúncia al CAP, tot atenent a l'obligació que té l'administració i qualsevol treballador que hi està contractat de respectar els drets lingüístics i garantir l'atenció tant en català com en castellà.

Així doncs, l'entitat considera “intolerable” aquest fet i ha sol·licitat a l'administració que prengui les mesures necessàries perquè s'acompleixi l'article 6 de l'Estatut, pel qual “els poders públics de Catalunya han d'establir les mesures necessàries per a facilitar l'exercici del ciutadà de poder expressar-se tant en català com en castellà, i el compliment del deure per part del ciutadà de conèixer ambdues llengües”.

L'associació detalla, a través d' un comunicat, que el pediatre substitut “l'ha instat a parlar en castellà tan bon punt l'ha saludat. Segons els fets, el doctor en qüestió li ha replicat: ‘Aquí se habla en español. Porque estamos en España, ¿no?' El doctor ha reiterat: ‘Digo, que esto es España, ¿o acaso estamos en Inglaterra?'. Vaqué li ha respost en castellà que la nena s'expressa millor en català i que si li permetia fer-ho amb la seva llengua materna. Però la resposta ha estat: ‘Está bien, les doy a elegir. O hablan en español, o hablan en inglés, ¿qué prefieren?'”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona