Societat

El jutge envia a judici Millet, Montull, Osàcar i 17 persones més pel cas Palau

El magistrat sosté que els exdirectius de l'entitat es van apropiar de milions d'euros i haurien desviat diners de Ferrovial a CDC

El cas es va destapar m fa sis anys

El jutge que investiga el cas Palau, José Julián García de Eulate, tanca definitivament la instrucció del cas i l'envia a l'Audiència de Barcelona perquè es faci el judici. El magistrat envia a judici a 20 persones, entre les que destaquen els exdirigents Fèlix Millet i Jordi Montull, les seves dones i filles, l'exdirectora general Rosa Garicano, l'extresorer de CDC, l'exdirectiu de Ferrovial Pedro Buenaventura i diversos empresaris, a més d'11 empreses i la Fundació del Palau com a responsables civils i de CDC com a responsable a títol lucratiu. La fiscalia demana fins a 27 anys i mig de presó per a Millet i Montull. El cas va esclatar l'any 2009.

Fa unes setmanes, el magistrat ja va concloure que hi ha indicis de desviaments de fons de Ferrovial cap a CDC a través del Palau de la Música per adjudicacions d'obra pública, a través d'un acord en què haurien intervingut els exdirigents de la constructora, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, els exresponsables del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, i els extresorers de CDC Carles Torrent –que va morir el 2005– i Daniel Osàcar, i Jaume Camps.

Segons la interlocutòria del jutge, Ferrovial abonava una comissió del 4% de l'import de l'obra pública adjudicada, de la qual el 2,5% s'assignava a CDC i l'1,5% restant a Fèlix Millet i Jordi Montull per la seva intermediació, percentatge del qual Millet es quedava el 80%. A més, el magistrat afegeix que Jaume Camps va rebre “alguna remuneració” almenys una vegada d'uns 33.000 euros.

El jutge conclou que les comissions de Ferrovial cap a CDC s'haurien articulat a través de tres procediments. D'una banda, mitjançant lliuraments en efectiu d'uns 2,3 milions als tresorers del partit entre els anys 2000 i 2007. De l'altra, mitjançant facturació falsa per entitats mercantils que es van prestar a fer-ho entre els anys 2004 i 2008, sobretot a través d'actes electorals, valorats en poc més de 2 milions. I finalment, mitjançant convenis de col·laboració aparents subscrits per l'Associació Orfeó Català i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música amb la Fundació Trias Fargas, valorats en uns 630.000 euros.

Les comissions irregulars haurien servit perquè la Generalitat adjudiqués a Ferrovial obres en un canal de l'Ebre, la línia 9 del Metro de Barcelona i la Ciutat de la Justícia de Barcelona. A més, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, governat per CiU, hauria adjudicat a la mateixa empresa un pavelló esportiu.

El magistrat també explicava que l'“espoli” del Palau es va poder produir per la “deixadesa de funcions” dels òrgans col·legiats de control, i que els diners no només van anar a parar a CDC sinó a despeses particulars de Millet i Montull com viatges, celebracions i obres o adquisicions per a la llar. Així, s'haurien apropiat d'almenys uns 3,1 milions de la Fundació i el Consorci a través de la facturació de productes i serveis particulars pagats per aquestes entitats.

També van poder desviar almenys un milió d'euros a través de factures per serveis i productes no prestats presentades per empreses de la seva propietat o de les seves dones i filles i pagades pel Palau. Gairebé un milió més el van obtenir pagant directament el Palau viatges particulars i els casaments de les filles de Milet. A més, van desviar 2,5 milions que el Consorci va transferir a l'Orfeó i uns altres 300.000 euros els van obtenir en metàl·lic amb retirades amb xecs al portador a la pròpia entitat bancària.

En total, haurien obtingut 18 milions d'euros, 7 Millet, 1,3 Montull i els 9,6 restants amb destí desconegut. El jutge acusa els imputats dels delictes de malversació de fons públics, apropiació indeguda, falsedat en document mercantil, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i administració deslleial.

Per la seva banda, el fiscal reclama 27 anys i mig de presó per a Millet i Montull, per l'espoli de la institució. El ministeri públic torna a demanar la mateixa pena que l'octubre del 2013, després que la instrucció del cas no acabés de tancar-se. El fiscal manté la mateixa versió dels fets i demana les mateixes penes, com set anys i mig de presó per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, a qui acusa de tràfic d'influències i blanqueig de capitals. A més, la fiscalia reclama el decomís de 6,6 milions d'euros a CDC, ja que és la xifra que calcula que va rebre de “comissions il·lícites” per part de Ferrovial.

El fiscal acusa Millet i Montull dels delictes de malversació de fons públics, falsedat documental, tràfic d'influències, apropiació indeguda, blanqueig de capital i contra la Hisenda Pública. També acusa d'alguns d'aquests delictes Gemma Montull, per a qui el fiscal reclama 26 anys de presó, mentre que per a l'exdirectora general Rosa Garicano demana una pena de 9 anys i mig de presó. A més d'aquestes penes, afegeix la petició de multes que, en el cas de Fèlix Millet i Jordi Montull, pugen a més de 22 milions d'euros. Per a Gemma Montull i Garicano demana multes per valor de més de 12 milions. A aquests imports cal sumar les indemnitzacions a l'Orfeó, la Fundació del Palau, el Consorci i l'Agència Tributària, i que superen els 25 milions d'euros.

El ministeri públic també demana 7,5 anys de presó per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, a qui acusa dels delictes de tràfic d'influències i de blanqueig de capitals en concurs amb un delicte continuat de falsedat documental, i demana una multa de 20 milions d'euros. Per als dirigents de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, reclama una pena de quatre anys i sis mesos de presó. Per cadascun d'ells també demana una multa de 10 milions. En aquest apartat, el fiscal ha exclòs l'exdiputat de CiU al Parlament Jaume Camps, acusat de cobrar les comissions de Ferrovial per a CDC, ja que l'Audiència de Barcelona va considerar que els fets ja havien prescrit.

El fiscal torna a xifrar en 6,6 milions d'euros els diners que presumptament hauria rebut CDC de Ferrovial a través del Palau de la Música en concepte de “comissions il·lícites” per a l'adjudicació d'obra pública. Per això, demana que aquest import sigui decomissat a la formació política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES