Societat

Societat

Hiroshima, mai més

Fundipau i Plataforma per la Pau difonen a Lloret la iniciativa mundial per abolir les armes nuclears en el 70è aniversari del llançament de les bombes atòmiques

El ple reclama un desarmament efectiu als estats

La Plataforma per la Pau de Lloret s'ha adherit fins diumenge a la campanya de l'entitat Fundació per la Pau (Fundipau) per abolir les armes nuclears. La Plataforma ha muntat una parada a la plaça de l'Església, des d'on difon, de les sis de la tarda a les nou del vespre, la iniciativa mundial Hiroshima i Nagasaki, mai més. Abolim les armes nuclears : qualsevol que ho vulgui pot penjar, a través de les xarxes socials, una fotografia seva amb aquest lema i escrita en l'idioma que vulgui.

Justament ahir es va commemorar el setantè aniversari de l'atac a Hiroshima. El bombarder de l'exèrcit dels Estats Units Enola Gay va llançar una bomba atòmica –la Little Boy– a un quart de nou del matí sobre la ciutat japonesa. Tres dies després d'Hiroshima, va arribar el torn de Nagasaki, on el 9 d'agost es va llançar la segona bomba atòmica. Entre els dos atacs, hi va haver més de 240.000 persones mortes en un acció que va desencadenar el final de la II Guerra Mundial.

Mari Carmen Bernat és la portaveu de la Plataforma per la Pau de Lloret. Encara ahir al matí enganxava al centre del poble cartells que anunciaven la iniciativa. Es tracta de conscienciar la gent que, tot i el final de la guerra freda i els tractats signats de desarmament, encara avui hi ha 15.850 armes nuclears al món. “Volem sensibilitzar la gent per tenir un món sense armes i defensar els drets humans. S'hi està treballant.”

Aprofitant la jornada d'ahir, el casal de la parròquia, amb un centenar de nens i nenes, va fer una actuació a la plaça i va enregistrar un vídeo amb el lema a favor de l'abolició de les armes nuclears i perquè no caigui en l'oblit el que va passar al Japó a mitjan segle XX.

La iniciativa de la Plataforma per la Pau de Lloret coincideix amb una moció aprovada dilluns en el ple municipal en contra de les armes nuclears. El text va ser debatut per tots els grups –excepte el Millor– . A petició de la Plataforma, els grups de CiU, PSC, ERC-Avancem, ICV-EUiA, PP i en Lloret Sí, se Puede la van dur a ple.

Alcaldes per la Pau

La moció, a provada de manera unànime, expressa la solidaritat amb totes les persones i els familiars afectat per les armes nuclears, i reclama que els estats, incloent-hi l'espanyol, optin pel desarmament efectiu. L'alcalde, Jaume Dulsat (CiU), forma part de la xarxa internacional d'Alcaldes per la Pau (Mayors for Peace), que aplega més de 6.700 municipis de 160 països d'arreu del món. Representants de la Plataforma per la Pau van ser presents a la sala d'actes del consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia