Societat

GUIOMAR HERNANDEZ

COOPERANT DE METGES SENSE FRONTERES (MSF)

“És una oportunitat per fer medicina en estat pur”

Recomana als col·legues de professió que col·laborin amb aquesta ONG pels coneixements i la satisfacció que comporta

Explica que una dona que va assistir va posar el seu nom a la filla com a mostra d'agraïment

Metgessa de família.
Va néixer a Banyoles fa 36 anys. Va fer l'especialitat de medicina de família. Va tornar de la República Centreafricana l'octubre del 2014. I ara treballa al servei d'atenció continuada del CAP de Platja d'Aro, però ja està pensant en un nou projecte amb MSF amb vista al setembre.

Va estar un any i mig treballant en dos projectes de terreny de l'organització medicohumanitària Metges sense Fronteres, concretament a Zimbabue i la República Centreafricana.

Què la va fer decidir-se a formar part d'aquesta ONG?
Era un objectiu que tenia des de fa molt de temps en ment. De petita ja volia ser metge i tenia molt idealitzats els equips de metges cooperants que veia per la televisió. Quan vaig acabar l'especialitat, no m'acabava d'identificar amb el fet de treballar en un CAP i continuava amb la idea de marxar i fer treball humanitari i de cooperació. De manera que vaig començar a fer el procés per entrar a MSF. Volia veure com era aquesta organització mèdica que jo tenia tan idealitzada.
Ara que ho coneix tot plegat, què en queda, de la imatge idealitzada?
Conec l'organització des de dins i em continua agradant molt. M'identifico amb els seus valors, amb els objectius i amb la manera de treballar. La feina que s'està fent en el terreny és brutal. I n'hi ha molta per fer.
En quin projecte va treballar a Zimbabue?
Era un projecte de VIH i tenia un equip de cinc infermers amb què donàvem suport a les clíniques rurals. Entre tres o quatre dies per setmana anàvem a les clíniques i fèiem formació als infermers i voluntaris que donen suport a les comunitats. Aquesta és una tasca molt important perquè després són ells els que es queden al terreny. Visitàvem pacients i revisàvem les medicacions. I els altres dos dies de la setmana feia assistència a l'hospital.
Devia viure moments d'una gran intensitat.
Va haver-hi el cas d'una dona infectada amb el VIH que feia poc que havia donat a llum una nena sana. Era una noia de 26 anys que després del part va presentar un seguit de complicacions i va estar molt greu. La vam poder tractar i es va recuperar. Un cop recuperada, li vaig demanar pel nom de la nena i ella em va contestar preguntant-me com em deia jo. Li ho vaig dir i aleshores em va dir que la seva filla portaria el meu nom. Em va fer molta il·lusió!
Recomana l'experiència als seus col·legues?
Sí, sense cap mena de dubte, perquè és fer medicina en estat pur. És probablement el mateix tipus de medicina que es feia aquí fa anys, quan no hi havia pràcticament res. Diagnostiques amb un fonendoscopi i tractes amb antibiòtics. I per a un metge és una experiència increïble també per la varietat de patologies que arribes a veure. A més, t'adones del que significa ser metge. És molt gratificant com a metge i com a persona. Coneixes la cultura d'un país i t'involucres amb la gent. T'enriqueixes molt. I no és tant el que dones com el que reps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona