Societat

La defensa dels animals fa canviar festes tradicionals

Deixen d'usar ànecs per a l'empaitada

El mercat medieval es farà sense falcons

Ha de debatre aquest mandat el futur del correbou del Tura

La sensibilitat de la societat està canviant pel que fa a la protecció dels animals, i aquestes modificacions es van traslladant a les festes tradicionals de les comarques gironines. Tal com ha passat amb la prohibició d'animals al circ que el Parlament de Catalunya ha aprovat recentment, alguns ajuntaments estan fent canvis o estan debatent si les festes com ara les empaitades d'ànecs, els correbous i les fires amb aus rapinyaires es poden modificar de manera que no es faci patir els animals.

A l'Escala aquest estiu deixaran d'usar ànecs per a l'empaitada que es fa des de la primera meitat del segle passat, conscients que “el sentit que tenia inicialment s'ha anat perdent” i que la nova empaitada amb pilotes “s'adapta molt millor a la situació actual”, en paraules del regidor de Cultura i Joventut, Rafel López. L'Ajuntament recorda que l'objectiu de l'empaitada era que qui cacés l'ànec se'l quedés per poder cuinar-lo i menjar-lo en família, en un moment de penúria econòmica. Ara es canvia per un concurs per aconseguir àpats en restaurants, vals de descompte i activitats diverses.

A Lloret de Mar, la fira medieval que es fa al novembre per allargar la temporada turística, que és un gran reclam de la població de la Selva, es farà sense aus rapinyaires per primer cop. El nou alcalde, Jaume Dulsat, ja va dir en la campanya electoral del maig que era possible que se suprimissin els espectacles que inclouen aus per tenir en compte els drets dels animals.

A Olot, la concessió del correbou que es fa per les Festes del Tura acaba aquest any i l'Ajuntament debatrà ara el futur d'un espectacle que ha estat molt discutit per alguns sectors. Mentrestant, a Vidreres els correbous continuen.

A Roses, on les últimes setmanes l'empaitada d'ànecs i els correbous de la festa major han provocat la protesta de les entitats animalistes, que denuncien el patiment psíquic dels animals, l'Ajuntament farà una consulta popular per decidir si l'any que ve es continuen fent. De moment, el vídeo d'una noia usant un ànec per agredir un càmera que la gravava ha fet que la qüestió transcendeixi a escala internacional i que el nombre de signatures que es recullen a Change.org no pari de créixer. Ahir a la nit superaven les 63.300 firmes.

Les entitats animalistes citen la llei de protecció dels animals aprovada per la Generalitat el 2008 i modificada el 2010 per denunciar els danys psíquics per estrès i por que es causa als animals en aquestes festes.

LES XIFRES

63.300
firmes
s'havien recollit ahir a través de la plataforma Change.org contra l'empaitada d'ànecs de Roses
25
premis
oferirà l'Escala als participants en l'empaitada en comptes d'un ànec com a trofeu
Lloret de Mar

L'alcalde veu antinatural tenir aus rapinyaires lligades a la Fira Medieval

N.F

La Fira Medieval de Lloret de Mar per primer cop no tindrà espectacles amb aus rapinyaires, segons va confirmar ahir l'alcalde de la població, Jaume Dulsat. Entitats animalistes s'havien queixat reiteradament de l'ús d'aquests animals i d'altres –com ara els ponis– en la fira, i Dulsat es va comprometre, durant la campanya electoral, a eliminar l'espectacle de les aus rapinyaires. L'alcalde va admetre també que quan veia aus com voltors i àligues lligades a la fira no li feia “gaire gràcia” i finalment s'ha decidit la supressió. “Fan cosa, veig aquelles cadenes... hem decidit que no hi haurà aus salvatges”, va concloure. L'empresa que porta la fira és Alquimia Medieval, amb la qual l'Ajuntament té el conveni. Dulsat va elogiar la fira i l'impacte positiu que té per al municipi. “Creiem que és una fira que atreu molta gent de proximitat, és una fórmula que funciona i ajuda a allargar la temporada, però no ens agrada veure els animals salvatges lligats de manera antinatural, una au ha de volar, i més aquestes que són salvatges“, opina Jaume Dulsat.

Olot

Pilotes amb premis en comptes d'ànecs, aquesta festa major

m.v

L'Escala fa temps que es planteja canviar el model de l'empaitada d'ànecs i fa uns mesos va decidir deixar de caçar ànecs i substituir-los per unes pilotes que tindran premi per a qui les atrapi. Segons l'Ajuntament, en el Festival Nàutic, un dels actes tradicionals de la festa major de l'Escala que se celebrarà el dia 2 de setembre, els participants adults hauran de capturar unes pilotes numerades i comprovar si tenen algun dels 25 premis que s'han previst, entre els quals hi ha àpats a restaurants locals, vals de descompte a diverses botigues (en col·laboració amb la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l'Escala) i vals per a concerts o per fer activitats diverses, excursions, etc. Això per substituir la tradicional i alhora polèmica empaitada d'ànecs.

El consistori recorda que aquesta activitat era una tradició que provenia de l'època d'entre guerres, la primera meitat del segle passat, en un moment de gran penúria econòmica, i agafar un ànec per la festa major permetia fer un bon àpat a la família. “Aquest sentit s'ha anat perdent i entre l'Ajuntament de l'Escala i les entitats que participen en la coordinació del festival, s'ha consensuat la decisió que ens ha semblat que s'adapta millor a la situació actual. Volem agrair la participació de la UBET, que s'ha mostrat favorable al canvi, implicant els seus associats per afavorir que es puguin aconseguir premis que permetin gaudir d'experiències lúdiques i gastronòmiques a escala local”, diu el regidor de Cultura i Joventut, Rafel López.

L'Escala

La concessió del correbou s'acaba aquest any

R. ESTÉBAN

Com que la concessió de quatre anys per organitzar el correbou de les festes del Tura expira aquest 2015, el ple municipal no podrà esquivar els pròxims mesos un debat sobre aquest espectacle, molt discutit per alguns sectors locals. La Fundació Fauna ja ha anunciat que pròximament enviarà documentació als grups polítics municipals amb arguments en contra dels correbous i ha recordat que el 2004 Olot es va declarar ciutat antitaurina i amiga dels animals. La Penya Taurina de la Garrotxa, que organitza l'esdeveniment des de fa trenta anys, pensa mobilitzar-se si finalment el ple decideix suprimir-lo. Per al pròxim dia 5 de setembre, a dos quarts d'onze de la nit, està programat l'habitual correbou de les festes del Tura, que podria ser l'últim.

Vidreres

Respecte absolut per les vaques al correbou

N.F

A Vidreres una de les tradicions de cada any per la festa major (del 3 al 7 de setembre) és el correbou, i des de fa quatre anys, també l'encierro. L'alcalde, Jordi Camps, defensa la festa, i assegura que no només no es maltracta cap animal sinó que els tenen un gran respecte. “A Vidreres puc assegurar que el que toca una vaca se'n va a fora. Al que li passa pel cap va a fora, hi ha un respecte absolut pels animals, i no hi ha hagut mai cap incident”, explica. Recorda que l'encierro (batejat com la batucada de bous), es va recuperar en el mandat anterior. “Es feien molts anys enrere, després es van deixar i ho vam recuperar”, diu. A més, assegura que les mesures de seguretat són “impressionants”. “No es belluga ningú fins que no està tot tancat i barrat”, exposa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona