Societat

Societat

Primera Trobada de Campaners del Maresme

El fet campaner a Teià

El municipi maresmenc organitza diumenge que ve la primera reunió del gremi encarregat de tocar les campanes de la comarca

La intenció és també donar a conèixer aquesta pràctica ancestral, que s'està perdent

Això és degut a l'automatització dels tocs i a la falta de relleu generacional per repicar-les manualment

És la primera vegadaque s'organitza a la comarca una convocatòria d'aquestes característiques

El món campaner de la comarca, i tots aquells que en vulguin saber més, té una cita ineludible aquest diumenge a Teià, en el que serà la primera edició de la Trobada de Campaners del Maresme. Ideada i organitzada per la Comissió de Campaners de la parròquia de Sant Martí de Teià, aquesta iniciativa va sorgir l'any passat, arran de la reforma del campanar i del cinquantè aniversari de la recuperació de les quatre campanes velles i el muntatge de dues de noves.

“Creiem que hi ha la necessitat de donar a conèixer una pràctica desconeguda per gran part del públic”, explicava Joan Tarradas, un dels membres de la Comissió de Campaners de Sant Martí de Teià. Dit i fet. A partir d'aquí, la colla de campaners teianencs va posar fil a l'agulla per intentar contactar amb els seus homòlegs comarcals i poder comentar experiències, intercanviar històries i tocs del món campaner a escala comarcal. “La intenció era aplegar tota la comarca des del riu Besòs fins al Tordera, però per desgràcia hem pogut comprovar que hi ha molts llocs on la figura del campaner s'ha perdut”, admetia Tarradas. L'automatització dels tocs de les campanes, el desconeixement d'aquest món per una gran part de la població o, senzillament, la falta d'un relleu generacional han fet constatar aquesta realitat. Amb tot, aquestes circumstàncies no els van fer desistir i per diumenge està previst que es reuneixin a Teià alguns representants de colles maresmenques que avui dia encara repiquen de manera manual les campanes del seu municipi.

Mataró, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Cabrils i, evidentment, Teià seran els municipis que aportaran un representant dels seus respectius grups de campaners a la diada. A més, la jornada de diumenge es vol que serveixi per donar a conèixer tant els tocs propis dels campaners amfitrions com els que es fan als municipis participants. Per això, durant tot el matí de diumenge tothom qui ho vulgui podrà escoltar de primera mà el repic de les campanes de Teià. A més, està previst que es vagin comentant i explicant les peculiaritats dels diferents tocs al públic assistent. “És important que la gent sàpiga que no tots els tocs són de caire religiós i que pugui conèixer les diferències que hi ha”, comentava Tarradas, que va recordar que les campanes de Teià també havien repicat, entre d'altres, per a alguna edició de La Marató de TV3. Una missa i el dinar de germanor també formaran part de la diada.

Teixir complicitats

Un altre dels objectius que es persegueixen amb aquesta trobada de campaners és poder “teixir complicitats” entre el sector. “Volem que els campaners de les diferents parròquies no estiguin sols, que se sentin acompanyats formant part d'un conjunt”, va manifestar el campaner teianenc. Precisament, per tal d'enfortir aquests vincles entre el gremi, la intenció de la Comissió de Campaners de Teià és que les properes trobades a escala comarcal tinguin un caràcter itinerant i es puguin fer a d'altres poblacions.

D'altra banda, i per tal de donar a conèixer aquest patrimoni, els campaners de Teià organitzen cada segon diumenge de mes visites guiades al campanar aprofitant que està restaurat. S'hi explica la història de les campanes i el procés de reforma de l'indret. Per tant, aquesta és una ocasió immillorable per conèixer de primera mà la Martina, la Maria Assumpta, la Jordina, la Cisa, la Josepa i la Jacoba. D'aquestes sis, només en toquen quatre, ja que les altres dues no estan en condicions acústiques per fer-ho. A aquestes, però, se'ls ha de sumar la Primitiva i la Joaquima, que, de manera automàtica, són les encarregades de marcar els quarts i les hores a tots els teianencs.

Implicació màxima
La primera Trobada de Campaners del Maresme serà possible gràcies a la implicació i dedicació dels sis membres de la Comissió de Campaners de Sant Martí de Teià, a més del suport del mossèn de la parròquia. Aquesta serà sens dubte una bona oportunitat per gaudir i aprendre d'una pràctica que s'està perdent. Tal com van manifestar el mateix grup de campaners, tota la gent de Teià que vulgui fer volar les campanes es pot posar en contacte amb ells.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona