Societat

Estats Units

El nou ‘drone' de Facebook

La xarxa social té a punt l'avió no tripulat que vol utilitzar per proveir d'internet les zones més remotes del planeta

Té una autonomia de fins a tres mesos

Diverses empreses competeixen per connectar el món

Té l'envergadura d'un Boeing 737, però en canvi pesa com una Harley-Davidson. Facebook ja té pràcticament enllestida Aquila,l'aeronau no tripulada amb la qual vol impulsar el projecte Internet.org, que té com a missió dur la connexió a la xarxa a tot el globus terrestre. Així doncs, no es tracta d'un drone precisament petit, ja que té 42 metres d'envergadura, pot volar a una altitud de 27.500 metres i, com que s'alimenta d'energia solar, pot romandre a l'aire durant 90 dies consecutius.

“Des que vam llançar Internet.org la nostra missió ha estat trobar maneres per facilitar la connectivitat a més de 4.000 milions de persones que encara no estan en línia”, recordava fa poc la xarxa social en un comunicat. La companyia de Mark Zuckerberg, que ha explicat aquest projecte en les últimes edicions del Mobile World Congress, ja s'ha aliat amb disset operadores mòbils durant l'últim any per facilitar la connexió bàsica a internet a milions de persones.

Per arribar als racons més inhòspits del món, però, Facebook necessita una xarxa pròpia de drones, així com alta tecnologia en matèria de satèl·lits o làsers. De fet, els investigadors de Facebook han anunciat també la descoberta d'una nova manera d'utilitzar làsers per assolir velocitats de transmissió de dades deu cops superiors als actuals estàndards de la indústria. Aquests làsers, a més, són força precisos, ja que poden tocar una petita moneda a 18 quilòmetres de distància. Aquesta exactitud és necessària perquè hauran de transmetre les dades entre els equips de terra i els avions, així com entre els mateixos drones.

 Aquila és el resultat d'únicament un any de treball, però sobre les bases que ja tenia l'empresa britànica Ascenta, comprada per Facebook el 2014. Com es pot veure en la imatge difosa per la xarxa social, l'aeronau és bàsicament una gran ala de fibra de carboni que, un cop equipada amb tots els dispositius de comunicació, pesa uns 400 quilos. Els aparells s'enlairaran mitjançant globus aerostàtics, per no interferir amb els vols comercials. Volaran entre 18.000 i 27.000 metres fent cercles d'uns dos quilòmetres de radi per donar cobertura a zones d'uns 50 de diàmetre. Les proves començaran aquest any, probablement als Estats Units.

El projecte Internet.org, que també utilitzarà satèl·lits i té la intenció de permetre l'ús a terceres parts, és només un dels que intenten donar cobertura a tot el planeta. Google també en té un de propi, basat en globus aerostàtics, i el magnat tecnològic Elon Musk, propietari de Tesla i Space X, també impulsa un projecte similar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES