Societat

Un centre meteorològic d'altura

Situat al turó de l'Home, el nou Centre de Referència de la Meteorologia de Catalunya tindrà una superfície de 300 m² i podria ser una realitat d'aquí a quinze mesos

El nou edifici substituirà l'antic refugi i observatori, tancat el 2004

“S'ha plantejat una modificació puntual del pla del Montseny”

El Centre de Referència de la Meteorologia de Catalunya (CRMC) que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) pretén fer al cim del turó de l'Home (Vallès Oriental), al Parc Natural del Montseny, tindrà una superfície construïda de 300 metres quadrats, amb una ocupació de l'espai de 350 metres. El CRMC substituirà l'actual edifici que feia les funcions d'observatori i on, fins al 2004, va viure l'observador. Per això, la primera de les actuacions que requerirà aquest projecte serà l'enderrocament d'aquest edifici per a la posterior construcció del nou centre. Els treballs d'avaluació previs, que són assumits per la Diputació a través d'un conveni amb el SMC, ja estan en la primera fase d'exposició pública. De fet, Oriol Puig, director del SMC, fixa un termini de quinze mesos perquè l'equipament sigui una realitat.

La intenció del SMC és minimitzar al màxim l'impacte d'aquest centre en un espai tan sensible com és el turó de l'Home. És per aquest motiu que el nou edifici tindrà un traçat el·líptic que donarà continuïtat a la carena de la muntanya. Quedarà integrat al territori a través d'una coberta vegetal amb espècies pròpies, on només sobresortiran els elements tècnics de recerca i de presa de dades.

Les observacions que es faran inclouran paràmetres com ara les temperatures, la precipitació, els núvols, l'altura de la neu, la humitat, el vent i la pressió atmosfèrica. El CRMC servirà de suport tècnic de l'estació meteorològica automàtica del puig Sesolles, el cim del costat. Al turó de l'Home, també s'hi plantegen una sèrie d'observacions especials, com ara el seguiment de tempestes, l'estudi de les boires i l'atmosfera, i de variables amb relació al canvi climàtic. Per tot plegat

, l'espai del CRMC estarà compost per diverses àrees. En primer lloc, una de treball, per gestionar les tasques tècniques de l'observatori, i una d'interpretació, on se'n mostrarà la història i el paper. L'edifici també tindrà una zona d'acollida per mantenir la tradició de refugi de muntanya i d'espai per allotjar observadors.

En termes energètics, la intenció és que l'edifici pugui captar i produir energia a través d'aerogeneradors i plaques solars fotovoltaiques, així com aprofitar aigües pluvials.

Nou pla urbanístic

La proposta del nou Centre de Referència de la Meteorologia preveu desenvolupar un nou pla especial urbanístic autònom per expropiar la finca del turó de l'Home, que en aquests moments és en mans de l'Estat. Fa quasi dos anys que el traspàs a la Generalitat d'aquest espai, de 2.400 metres quadrats, estava pendent de ser tramitat, però tot plegat s'ha demorat i “ha quedat estancat per part de l'Estat”, diu Oriol Puig, director del Servei Meteorològic de Catalunya.

Aquest pla també permetrà recollir les especificacions necessàries de l'actual pla especial de protecció del Montseny. Actualment, l'espai del turó de l'Home està qualificat com a zona d'alt interès natural ecològic i paisatgístic, on no s'admet la implantació de nous equipaments que no estiguin previstos. És per això que la creació del CRMC “requerirà una modificació” del pla especial que protegeix el parc, diu Puig. “El pla del Montseny no recull tendències que puguin sorgir, i per això s'ha plantejat una modificació puntual”, explica, i hi afegeix que tot plegat “és el resultat d'una reunió amb la Diputació”, gestora del parc. Tot i que el projecte és encapçalat pel SMC, la mateixa Diputació haurà de fer un informe preceptiu previ a l'atorgament de les autoritzacions necessàries. Amb tot, si s'han de fer canvis, fonts de la Diputació indiquen que “es duran a terme”.

Pel que fa a la planificació urbanística de Fogars, Puig expressa que “no s'haurà de modificar”. L'alcalde del municipi, Albert Rovira, veu el projecte com “un atractiu més” i hi afegeix que “no es tracta de potenciar el nombre de visitants, sinó de fer endreça del territori”.

La zona on es desenvoluparà el centre meteorològic correspon a l'àrea de tractament paisatgístic (ATP) Turó de l'Home-Puig Sesolles del pla especial de protecció del parc. En aquest pla hi consta que aquesta àrea està en procés de recuperació paisatgística, per l'impacte que ha rebut amb les edificacions que s'hi ha fet (una base militar, per exemple). El pla especial del centre, doncs, també haurà d'adequar-se a l'ATP, renaturalitzant la zona o eliminant-ne els elements en desús.

L'exposició del projecte, en ple estiu

El Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat el document inicial del projecte del CRMC al turó de l'Home durant l'agost, un fet que la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny critica. L'òrgan considera que s'ha escollit aquest mes per a l'avaluació pública amb la intenció “d'evitar opinions contràries, crítiques o protestes”. Tot i això, el Servei Meteorològic de Catalunya ho nega i assegura màxima transparència i “voluntat de complir” els processos legals. El Meteocat també recorda que el termini per enviar opinions i alternatives està obert fins al 25 de setembre, perquè el Departament de Territori i Sostenibilitat ja considera aquest mes inhàbil.

Un cop aprovat el pla inicial previ, el tràmit següent serà el document de referència, que està marcat per a l'octubre i que inclou l'avaluació ambiental i una altra avaluació pública. Serà també llavors quan el projecte i la posterior construcció del centre podran tirar endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA