Societat

“El Barri Antic de Lleida a la nit fa por”

El cap de l'oposició, Toni Postius, denuncia la passivitat de la Paeria tot i saber “en quins pisos en concret es cometen actes delictius”

Els veïns asseguren que se senten amenaçats i que no poden descansar a la nit

“No feu fotos de casa meva, que jo no em dedico a res delictiu.” El grup municipal de CiU a la Paeria va citar ahir els mitjans de comunicació a la plaça interior que formen els blocs del Grup del Pla, uns edificis dels anys cinquanta situats entre el Mercat del Pla i la plaça del Dipòsit, al cor del centre històric de Lleida. La veïna que feia aquesta sol·licitud il·lustrava, sense pretendre-ho, el motiu de la convocatòria. “Al Barri Antic de Lleida hi ha un problema i l'Ajuntament mira cap a una altra banda i nega la realitat”, advertia ahir el cap de l'oposició, Toni Postius. “Encara que la Paeria digui que els problemes que es denuncien són puntuals, la veritat és que hi ha pisos convertits en bars il·legals, hi ha prostitució, hi ha tràfic d'estupefaents... i els veïns n'estan tips.”

Polítiques incoherents

Segons Postius, l'Ajuntament de Lleida té constància d'aquestes activitats il·legals en, almenys, una vintena de pisos concrets “i no s'està fent absolutament res” en un tema en què cal aplicar “la tolerància zero”, perquè la Paeria té instruments per poder actuar i si no ho fa és per deixadesa”. Pel líder de CiU, és vital posar en marxa un pla integral de recuperació del barri que tingui en compte els veïns i que es dugui a terme amb el consens de totes les forces polítiques de la ciutat. “El que s'ha fet al Mercat del Pla per dinamitzar la zona no ha funcionat. Només cal passar pel carrer Cavallers per comprovar que les botigues que es van obrir han tancat totes”. El cap de l'oposició es va mostrar “sobtat” que després d'haver invertit un milió d'euros, “més tota la inversió indirecta en promoció del Districte Mercat del Pla que fa l'Empresa Municipal d'Urbanisme”, ara calgui “afegir a corre-cuita cent mil euros més per climatitzar l'equipament, com si no se sabés que a Lleida hi fa fred a l'hivern i calor a l'estiu”. Per tot això, va fer un balanç “negatiu” perquè els compromisos adquirits no s'estan complint. “No s'han acomplert en absolut les expectatives generades”, i hi va afegir que “caldria revisar el contracte amb la concessionària”. En aquest sentit, cal recordar que el Comú de Lleida ja va denunciar fa unes setmanes que no havia aconseguit tenir accés a la lletra petita dels acords signats entre l'Ajuntament de Lleida i l'empresa Jamstores.

Toni Postius creu que es fan polítiques “sense coherència” i va posar com a exemple el fet que l'excavació arqueològica a l'antic call jueu “no s'està fent amb el Turó de la Seu Vella ni tampoc amb els museus de Lleida”. I va reblar el clau alertant del contrasentit que suposa “que estiguem lluitant perquè la Seu Vella sigui patrimoni de la Humanitat i en canvi uns metres més avall del monument tinguem un barri en molt males condicions”, va denunciar.

Policia de proximitat

Postius considera que “cal recuperar la figura del policia de proximitat: “No pot ser que la gent gran visqui amb por”, va afegir el líder de CiU. “Jo vaig denunciar el bar il·legal que tinc a sobre de casa meva i que no em deixa viure tranquil i estic amenaçat de mort”, va assegurar un dels veïns que va donar suport al grup de CiU, un home gran d'origen estranger. “Aquest cas no és únic”, assegurava Josep Maria Muñoz, de la Plataforma per a la Dignificació del Pla de l'Aigua.

Jaume Millàs, president de l'associació de veïns de Jaume I, creu que s'ha reculat “com a mínim quatre o cinc anys”. L'històric dirigent veïnal va assegurar que “es veuen xeringues on mai se n'havien vist”. Millàs diu que els veïns només demanen “poder fer vida normal al barri” i va reivindicar la singularitat i monumentalitat del centre històric. “És trist que vivint al rovell de l'ou de la ciutat, en una zona tan emblemàtica, tan privilegiada, ens sentim tan abandonats.” Per això creu que caldria perseguir “els propietaris de pisos que consenten aquesta situació” tan “localitzada” que crea molts problemes de convivència “i sensació d'inseguretat”. I va matisar que aquests problemes no tenen a veure amb la immigració, sinó amb la delinqüència. “Aquí tothom hi és benvingut si es guanya la vida honradament i es comporta bé”, va subratllar.

“Jo fa 69 anys que visc al barri: tots els que tinc”, afegia un altre veí que feia costat a la denúncia del grup municipal de CiU. “Els vespres d'estiu tothom sortia al carrer a prendre la fresca i parlar amb els veïns. Érem una gran família. Ara a les nits passem por. Sents crits i baralles i veus coses que no hauries de veure. Però no goses dir res perquè t'amenacen. Entenc que la gent marxi. Ningú que s'ho pugui permetre vol que els seus fills petits creixin en aquest ambient.”

“Sempre treballem amb consens”

El tinent d'alcalde i regidor del centre històric de Lleida, Fèlix Larrosa, va agrair ahir que Toni Postius “hagi visitat el barri, com ho faig jo quotidianament”, perquè així “haurà vist la gran transformació que ha experimentat en els darrers anys” i els “processos d'innovació social i de dinamització econòmica” que l'equip de govern hi ha promogut. Per Fèlix Larrosa, “és recomanable anar al centre històric i escoltar els veïns, perquè t'expliquen de primera mà la seva realitat” i, en aquest sentit, va remarcar que la Paeria “sempre ha buscat el consens dels veïns” quan s'han endegat polítiques per dinamitzar el barri, per la qual cosa va insistir en què la presència de Postius “és d'agrair”, sense entrar a valorar la denúncia que feia el cap de l'oposició sobre la passivitat de l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró