Societat

L'empaitada de l'Escala, per primer cop sense ànecs

L'Ajuntament i l'organització han decidit deixar de fer servir animals com era tradició i ho han canviat per pilotes amb premis

Disparitat d'opinions entre els participants i el públic sobre la decisió

La que tradicionalment havia estat l'empaitada d'ànecs de l'Escala començava aquest any amb un representant de l'organització explicant amb un micròfon: “Els temps canvien i les tradicions s'han d'adaptar una mica. Aquest any no hi ha ànecs, hi ha pilotes amb premis.” D'aquesta manera, s'explicava a participants i públic la decisió de l'Ajuntament i l'organització de deixar de perseguir animals a l'aigua, ja que consideren que “el sentit que tenia inicialment s'ha anat perdent” i que la nova empaitada amb pilotes “s'adapta molt millor a la situació actual”, segons paraules del regidor responsable de l'àrea de l'Ajuntament.

La decisió ha generat tant posicions en contra com a favor, però lluny de la polèmica que s'ha viscut aquest estiu a Roses, sobretot atiada pel vídeo que s'ha fet viral en què una noia fa servir un ànec per agredir un càmera.

Ahir a l'Escala, i tot i que la pluja va fer la guitza una estona, 250 persones van participar en el festival nàutic, amb diverses activitats a l'aigua. D'aquestes, setze van participar en la prova que normalment es dedicava a empaitar ànecs i que aquest cop es va fer amb pilotes amb premis. Es van repartir des d'àpats per a dues persones fins a nits d'hotel, diverses activitats nàutiques o vals de descompte en diversos establiments locals.

Pel que fa a l'eliminació de l'ús d'ànecs per a la festa, participants i públic tenien opinions dispars. Una de les primeres participants a aconseguir una pilota amb premi deia que “abans era més divertit”, però a la vegada entenia la decisió: “Ho puc entendre, però em sap greu.” Hi coincidia totalment el primer a aconseguir un premi. Deia: “Era molt divertit perquè els animals es mouen, però també trobo bé que ho hagin canviat.” Un dels seus competidors en la prova hi afegia que feia dos anys que aconseguia els ànecs i per Nadal feien tots un sopar junts. Entre el públic, un veí de l'Escala defensava la tradició d'empaitar ànecs. “Sempre ha sigut així i no se'ls fa cap mal.” A pocs metres, i poc abans que comencés, la Rosa Maria de Barcelona no s'ho acabava de creure: “Cada any diuen el mateix i al final surten els ànecs.” I en Josep, de Girona, també opinava: “Em sembla perfecte que s'hagi eliminat perquè es fa patir els ànecs.”

L'Escala celebrava la diada de Santa Màxima amb activitats tot el dia i amb l'ofici solemne i la cursa d'Ofnis com a principals activitats.

El jutge no hi veu maltractament, a Roses

L'Ajuntament de Roses va rebre el mes d'abril passat una sentència del jutjat contenciós número 4 de Barcelona que desestima la denúncia presentada l'any passat per una entitat animalista contra la polèmica empaitada d'ànecs. En la resolució, a la qual ha tingut accés aquest diari, el jutge conclou que “no s'aprecia maltractament” als ànecs, i fins i tot remarca que “l'Ajuntament recull per a la seva cura els animals quan acaba la festa”. El jutge també hi afegeix que l'entitat denunciant no ha pogut demostrar si hi ha dany psicològic.

La denúncia la va presentar l'Associació contra la Tortura i el Maltractament Animal –i no el Col·legi d'Advocats com dèiem en l'edició de dimarts– contra la Generalitat de Catalunya i també contra l'Ajuntament de Roses. L'entitat havia recorregut contra la decisió del govern català de desestimar una denúncia anterior contra la polèmica tradició.

L'Ajuntament de Roses va tenir constància d'aquesta decisió judicial el mes d'abril passat, pocs dies després que es dictés sentència. Però no s'havia fet pública fins que l'alcaldessa, Montse Mindan, ho va explicar en el ple de dilluns, davant les crítiques de l'oposició a l'empaitada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS