Societat

Una vianant, ferida en un xoc entre venedors del ‘top manta' i Guàrdia Urbana

Un grup llança pedres contra els agents a la Rambla i en fereix quatre

Ada Colau insisteix que la policia municipal manté els seus dispositius

El debat sobre el fenomen del top manta a Barcelona es va tornar a escalfar ahir després que hi hagués un altre enfrontament entre un grup de venedors i la Guàrdia Urbana a la Rambla, a tocar de l'estació de metro de l'L3 de la plaça de Catalunya. Arran d'una operació rutinària contra la venda ambulant, els venedors il·legals van llançar pedres contra els agents i van causar ferides lleus a quatre policies. També va quedar ferida una vianant, que va rebre una pedrada al cap i va ser traslladada a l'hospital amb una contusió. L'agressió va tensar la discussió política a la ciutat i l'oposició no va trigar a demanar al govern liderat per Ada Colau que faci front a la situació de manera decidida.

L'enfrontament se suma a altres agressions a agents de la Guàrdia Urbana que hi ha hagut aquest estiu i que han acabat amb diversos policies ferits. L'incident a la Rambla va començar cap a les quatre de la tarda, després que una patrulla demanés a un venedor que s'identifiqués. Segons fonts policials, l'home es va posar nerviós i, davant d'aquesta situació, un grup de venedors va baixar a la via del metro –que va quedar aturada uns deu minuts– per agafar pedres que després van fer servir contra els agents. A causa de l'enfrontament es va tallar durant uns minuts el trànsit al carrer Pelai, davant l'expectació de les persones que hi havia a la zona, entre aquestes molts turistes. La Guàrdia Urbana va obrir diligències i ara treballa per arrestar els agressors, dels quals hi ha imatges gravades. El portaveu de la secció sindical de CCOO, Jordi Gallart, va lamentar l'incident i, sobretot, el fet que una vianant quedés ferida, tot i que va destacar el temor que algun dia passés una cosa com aquesta. “Els venedors es veuen amb més força perquè senten que tenen més suport de l'administració local”, va dir. Gallart coincideix a dir que la solució per al fenomen del top manta no és només policial. “Ara bé, mentre no arribi la solució social, és necessària la pressió policial perquè la situació no es desbordi”, va indicar.

Els partits de l'oposició van demanar al govern que actuï amb decisió i doni instruccions clares a la Guàrdia Urbana. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, va atribuir l'enfrontament a les “polítiques errònies” que a parer seu aplica el govern, mentre que el president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, va insistir que “Colau ha generat un efecte crida per la seva permissivitat.” L'alcaldessa va considerar “intolerables” les agressions. “Som un govern municipal especialment dialogant però hi ha una línia vermella, que és la violència”, va afirmar, segons l'ACN. Colau va assenyalar que els dispositius previstos per la Guàrdia Urbana continuaran sent els mateixos, i va afirmar que els agents continuen “aplicant la llei i preservant la seguretat de tothom”. Tant CiU com el PP han demanat que se celebri una comissió extraordinària de Presidència i Seguretat per abordar el fenomen del top manta.

L'enfrontament d'ahir va coincidir amb la notícia de la detenció –dimecres– de tres venedors ambulants per la seva suposada implicació en els incidents que van tenir lloc a Salou per la mort d'un company. Dos d'ells van quedar ahir en llibertat amb càrrecs. A Barcelona, la Guàrdia Urbana va detenir dimarts un dels venedors implicats en un enfrontament que hi va haver a mitjan agost, davant del Liceu, i al qual es considera un dels seus líders.

Comissió sense acord sobre el deute

La reunió de la comissió mixta entre el govern i l'Ajuntament va acabar ahir sense acord pel deute. El govern reconeix un deute comptable de 35 milions –més 20 de la llei de barris– i el consistori el calcula en 105 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol