Societat

Turisme

La Barceloneta treu el canó

Els veïns tornen a sortir al carrer per demanar la supressió dels pisos turístics i de les habitacions que es lloguen en domicilis particulars

Volen que Airbnb i Booking deixin d'operar i reclamen solucions a Colau

Sota un cel gris i plujós, els veïns de la Barceloneta van tornar a sortir ahir al carrer per deixar clar que la seva lluita contra les molèsties que el turisme massiu genera al barri segueix ben activa un any després de l'inici de les protestes. Amb el calendari a la mà, la tardor ja és a la cantonada i, tot i que aquest estiu la situació ha millorat, encara queda feina a fer. Al barri, de fet, estan decidits a esborrar del mapa els pisos turístics i les habitacions que es lloguen en habitatges particulars, i volen que les plataformes digitals que ofereixen aquest tipus d'allotjaments deixin d'operar. En concret, el moviment veïnal La Barceloneta Diu Prou! ha situat en el punt de mira Airbnb i Booking.

La manifestació d'ahir tenia un caire especial, potser perquè era l'última de l'estiu. L'efemèride mereixia, doncs, que el canó de la Barceloneta –que només surt a lluir per la festa major– presidís la marxa. La comitiva va sortir puntual, a dos quarts de set de la tarda, de la plaça del mercat. Prop de cent veïns, de totes les edats, es van dirigir cap al passeig Joan de Borbó i van pujar a diversos autobusos per anar fins al centre de Barcelona. “No volem els pisos turístics!”, clamaven. A banda de la samarreta groga amb el lema “La Barceloneta no es ven”, duien globus grocs i blaus –els colors de la bandera del barri– en els quals també es podia llegir la frase “Per l'abolició de les habitacions i els apartaments turístics”.

Els veïns van baixar en una de les parades del passeig de Gràcia i allà van desplegar les pancartes. Algunes apel·laven directament a l'alcaldessa, amb missatges com ara “Senyora Colau, on són les seves solucions?” i “Ni paraules ni promeses, fets”. Allà van preparar també el canó, que ja no va deixar de retronar en tota la tarda amb l'espetec dels petards que s'hi llançaven. Els veïns es van dirigir a les oficines d'Airbnb, plataforma que van qualificar de “negoci il·legal”, i van llegir un manifest. “La vostra raó de ser és només l'enriquiment, deixeu d'ocupar les nostres cases i barris; la Barceloneta té una identitat i un encant, i sou tòxics per al futur del nostre barri”, van afirmar. Abans de marxar, van penjar alguns globus a la porta i la van omplir de fullets on es podien llegir missatges com ara “L'economia col·laborativa només crea pobresa i més atur, en benefici d'uns quants”.

Des d'aquí, la comitiva va anar a la seu de Booking, a la Via Laietana, i allà va continuar amb la protesta. “Aquí també ofereixen apartaments il·legals a la Barceloneta”, deien. La marxa, encapçalada pel canó, va anar acompanyada en tot moment pel so de la batucada que tocava un grup de nens del barri i, pel camí, els veïns van repartir fullets als turistes –en anglès i francès– per explicar-los la situació que es viu al barri. Alguns aprofitaven per gravar amb el mòbil la manifestació, que va tenir el colofó a la plaça de Sant Jaume, davant de l'Ajuntament. Els veïns van reclamar solucions al govern –ningú els va sortir a rebre– i li van fer una advertència: “Vindrem els cops que calgui, no ens cansarem.” Coincidint amb la protesta, Airbnb va enviar dijous una carta a Colau en la qual demana –entre altres coses– poder treballar amb el consistori per desenvolupar “mesures innovadores” que permetin fer front als “mals actors”, sobretot a la Barceloneta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona