Societat

Catalunya es prepara per acollir uns 2.000 refugiats

Munté adverteix que el temps d'acollida serà llarg; cal pensar en la integració i comptar amb l'experiència d'entitats i ajuntaments

Reclama a Rajoy que transfereixi part dels recursos de la UE per a asilats

Govern, ajuntaments i entitats socials han posat fil a l'agulla per reforçar la xarxa d'acollida existent a Catalunya i aprofitar l'expertesa dels professionals i les ONG per atendre amb el màxim d'eficàcia els refugiats que arribin fugint de països en guerra, és a dir, de Síria, però també de l'Afganistan, Ucraïna o Eritrea. Tot i que la quantitat de persones que arribaran no està clara, perquè depèn del govern espanyol, sí que ahir la vicepresidenta del govern, Neus Munté, va plantejar que el país té capacitat per acollir més de 2.000 refugiats que podrien començar a arribar d'aquí a dos o tres mesos.

Munté va demanar al govern de Rajoy que agiliti les concessions d'asil i que transfereixi a Catalunya part dels fons extraordinaris de la UE per fer l'acollida.

Vista la gran resposta que els últims dies ha sorgit de famílies i particulars disposades a col·laborar en l'acollida de refugiats, amb una cimera de caràcter institucional celebrada ahir al Palau de la Generalitat es va voler fer visible el caràcter solidari del país i es van començar a dibuixar els eixos del mecanisme d'acollida. L'eix bàsic, segons Munté, és fer-ho “amb la màxima dignitat possible” i alhora pensar en un llarg recorregut i en facilitar-los tant l'atenció com la integració, perquè moltes famílies s'acabaran instal·lant a Catalunya, com va passar a principis dels 90 amb les víctimes del desmembrament de l'antiga Iugoslàvia.

La vicepresidenta va apuntar que el pla d'actuació haurà de tenir en compte la cobertura de les necessitats sanitàries, educatives, de suport a la llengua, d'habitatge i jurídiques dels refugiats. Per això es va crear un comitè operatiu que s'encarregarà d'articular les accions. A falta de concrecions, les entitats que ja treballen en l'atenció a persones refugiades –Creu Roja, CCAR-CEAR, ACCEM i ACSAR– van insistir en la utilitat d'una primera acollida centralitzada, però recomanen que després les famílies es distribueixin per municipis en grups reduïts. “Si fem una bona identificació es minimitzen els problemes de futur”, explicava el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, i posava com a exemple les oportunitats laborals que pot tenir un refugiat que sigui enginyer agrònom en determinades comarques agrícoles del país.

Evitar desigualtats

Pel que fa a l'allotjament, que a ningú se li escapa que serà un dels temes més espinosos, es compta amb la xarxa d'albergs de la Generalitat i s'estan llistant els habitatges disponibles en mans del govern, ONG i ajuntaments. En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va remarcar la importància de reforçar la xarxa ja existent i no pas crear-ne cap de paral·lela. Un altre tema que preocupa Colau és evitar crear “refugiats de primera i de segona” i va recordar que a Barcelona hi ha un miler de persones pendents que el govern espanyol els concedeixi l'estatus d'asil.

LES FRASES

Reclamarem al govern espanyol una major agilitat en la concessió del dret d'asil
Neus Munté
vicepresidenta i portaveu del govern
No és acceptable el que veiem i el que no veiem d'aquesta crisi humanitària sense precedents
Ada Colau
alcaldessa de Barcelona

Continua l'allau de solidaritat entre veïns de Barcelona

Més de 2.000 persones s'han ofert a l'Ajuntament de Barcelona per col·laborar en l'acollida de refugiats sirians o d'altres països en guerra. S'estudiarà com es canalitza tota aquesta solidaritat.

Castelldefels i Cornellà, a la xarxa d'acollida

Augmenta dia a dia el nombre d'ajuntaments que s'afegeixen a la xarxa de “ciutats refugi” per acollir les persones que fugen de la guerra. Ahir ho van fer Castelldefels i Cornellà de Llobregat.

L'arquebisbat de Barcelona ofereix La Conreria

L'arquebisbat de Barcelona ha ofert part de La Conreria, l'antic Seminari Menor Diocesà, per acollir famílies refugiades. Càritas ja dóna suport econòmic a famílies que gestionen les seves demandes d'asil.

L'Hospitalet crea un registre de voluntaris

L'Hospitalet de Llobregat ha creat un registre per organitzar les persones i entitats disposades a donar un cop de mà als refugiats. L'Ajuntament destinarà 6.000 euros a ajuda d'emergència.

El telèfon 012 canalitzarà les ofertes d'ajuda

Les persones que estiguin disposades a mobilitzar-se per atendre els refugiats poden trucar al servei telefònic 012. A través d'aquest telèfon es pretén canalitzar l'ajuda per fer-la més eficient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia