Societat

Més d'11.500 nens i joves, en risc de malnutrició

Més de 5.200 famílies gironines reben ajudes de les administracions i les entitats per cobrir aquesta necessitat bàsica

El curs passat, Ensenyament va atorgar 5.400 ajuts de menjador

Mestres i pediatres són
els primers a detectar els casos

Un total d'11.537 infants i adolescents gironins tenen dificultats per fer tres àpats al dia com a conseqüència de la crisi, segons dades del Departament de Benestar Social. Es tracta de nens que pertanyen a 5.225 famílies que necessiten rebre lots d'aliments, ajudes d'urgència social o beques menjador perquè les dificultats econòmiques no els permeten comprar prou menjar, sobretot productes frescos com ara verdures, carn o peix. Les dades s'han donat a conèixer a cinc dies de l'inici d'un nou curs escolar, en què les necessitats d'aquestes famílies es vehicularan, en part, a través de les beques menjador. De tota la demarcació, el Gironès i l'Alt Empordà són les comarques on s'han detectat més infants i adolescents en risc de malnutrició, si bé cal tenir en compte que són les comarques amb més població. En concret, els serveis socials bàsics han atès 5.766 casos al Gironès i 3.266 a l'Alt Empordà. Pel que fa a la resta de comarques, a la Selva se n'han detectat 911; al Pla de l'Estany, 553; al Baix Empordà, 449; al Ripollès, 238; a la Garrotxa, 183, i a la Cerdanya, 171.

L'alerta que un infant o adolescent està en risc de malnutrició arriba als serveis socials des de diferents llocs. Pot arribar des de l'escola o l'institut en què estudien després que els mestres s'adonen que l'alumne va a classe sense haver menjat. I a vegades és el pediatra qui detecta aquesta problemàtica durant una revisió mèdica. Per fer front a aquesta situació, la Generalitat, els consells comarcals, els ajuntaments i les entitats socials destinen recursos a garantir l'alimentació a aquests nens i adolescents. I ho fan a través d'ajudes d'urgència social a les famílies, lots de menjar, vals per comprar aliments o beques menjador per als fills. El curs passat, el Departament d'Ensenyament va concedir beques escolars d'entre un 50% i un 100% de l'import a 5.400 alumnes de les comarques gironines, unes ajudes que van encaminades a garantir que la mainada faci, com a mínim, un àpat complet. I va assignar, a més, recursos als consells comarcals perquè donessin ajuts parcials a entre 825 i 1.487 alumnes més.

Atès que a l'estiu les necessitats no s'aturen, a la ciutat de Girona 734 infants s'han beneficiat de beques menjador als diferents casals d'estiu dels barris. Les ajudes, concedides per l'Ajuntament de Girona, s'han distribuït al barri de Santa Eugènia (177), Sant Narcís (123) i Palau (109). S'hi van destinar 62.000 euros. En paral·lel, el consistori ha repartit lots de carn fresca entre les famílies beneficiàries del CDA. Per cada fill menor de 16 anys, els pares van rebre set peces de carn, una per cada dia de la setmana. “Volíem garantir-los una alimentació equilibrada mentre no tornessin al menjador escolar”, va indicar el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso.

LES XIFRES

734
infants
de la ciutat de Girona s'han beneficiat de beques menjador als casals d'estiu que s'han fet als barris.
68.000
litres
de llet s'han recollit en la campanya que l'Obra Social de La Caixa ha fet a l'estiu a favor del Banc dels Aliments.
Solidaritat

L'Obra Social de La Caixa ha recaptat 68.000 litres de llet

Les campanyes de recollida d'aliments tampoc no s'han aturat durant l'estiu. I, en aquest sentit, l'Obra Social de La Caixa ha recaptat 68.800 litres de llet en el marc de la campanya Cap nen sense bigoti, que s'han lliurat al Banc dels Aliments de les comarques gironines. El banc distribuirà aquest producte a les famílies en situació de vulnerabilitat, i que poden tenir dificultats per arribar a les quantitat mínimes recomanades, a través de les entitats del territori. La campanya va consistir en una recollida física de llet a les 170 oficines de CaixaBank a Girona i centres associats de l'Obra Social de La Caixa durant el mes d'abril i, fins aquest mes, s'han recaptat donacions econòmiques a través de canals electrònics i d'iniciatives de caràcter cultural, esportives i populars que han recollit fons per aquesta causa. La iniciativa es va dur a terme després que el Banc dels Aliments posés sobre la taula que els problemes de subministrament d'aquest producte bàsic entre els usuaris afectaven 15.000 menors de 15 anys que haurien de tenir accés almenys a un litre de llet a la setmana.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els incendis durant la campanya de la sega del cereal es redueixen un 80% a Catalunya des del 2012

Calaf

Tanquen l’església del Palau d’Anglesola per l’esfondrament d’una part del fals sostre

el palau d’anglesola

Descobert un nou biomarcador que prediu amb antelació el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars

Barcelona

L’Open Arms reclama a Espanya i Itàlia que garanteixin els “mitjans necessaris” per anar a Mallorca

barcelona

Calvo lamenta que l’Open Arms “insisteixi” en atracar a Itàlia i insinua que ho podia haver fet abans a Malta

madrid
Societat

“Hi posem humor i amor”

Barcelona

Cambrils evoca les víctimes del 17-A amb un acte auster

cambrils

Desmantellen una festa il·legal a una cala de Lloret

Lloret de Mar

Innovació en femení

barcelona