Societat

Interior indemnitza Ester Quintana amb 261.000 euros

Admet que paga per una lesió provocada en “una actuació policial” el 2012, però no per una pilota de goma

La dona mutilada a l'ull esquerre no renuncia al judici penal contra dos mossos

Gairebé tres anys i tres consellers d'Interior ha hagut d'aguantar Ester Quintana perquè la Generalitat hagi admès que “en el marc d'una acció policial sense especificar qui, ni com” –segons una portaveu del departament– li van mutilar l'ull esquerre quan participava cívicament en la manifestació de la vaga general del 14 de novembre del 2012 al centre de Barcelona.

Ahir Quintana i la seva advocada, Laia Serra, van anunciar que han arribat a un acord amb l'asseguradora de la Generalitat: la indemnitzaran amb 260.931 euros per cobrir seqüeles, despeses mèdiques i costes d'advocats a canvi que ella renunciï a reclamar més responsabilitats civils. La via penal, però, continua endavant.

“Estic contenta perquè tanquem una porta i suposa un reconeixement dels fets per part d'Interior. Però hi ha altres casos anteriors sense indemnitzar”, va afirmar Quintana. En aquest sentit, Carles Guillot, mutilat i membre de Stop Bales de Goma, va denunciar que la Generalitat no ha fet res per rescabalar víctimes d'accions policials després de l'acord parlamentari del 2013.

En aquests dos anys i vuit mesos, Quintana ha hagut de sentir com el llavors conseller, Felip Puig, negava amb rotunditat que no l'havia lesionat cap pilota de goma, i que potser era una ampolla o un objecte llançat per un manifestant. Els forenses, que van analitzar la trencadissa dels ossos oculars de Quintana i les diverses operacions per reconstruir-li la zona de la cara, han dit tot el contrari.

El successor de Puig, el conseller Ramon Espadaler, tot i el seu to més dialogant, tampoc no va apostar per indemnitzar la barcelonina. Va apartar dels antiavalots set mossos de la Dragó 414 (encara continuen castigats) per haver amagat suposadament als superiors que van disparar una salva sense projectil a la zona. El titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona, Francisco González Maíllo, no ho va considerar importat i no els va ni imputar. El magistrat, després d'una exhaustiva investigació, va concloure l'any passat que tots els indicis apuntaven que Quintana va ser lesionada per una pilota de goma, i va enviar a judici l'escopeter i el subinspector de la Dragó 40, afirmant que va ser una acció imprudent.

L'advocada de Quintana, però, va presentar un recurs perquè considerava que els agents, amb la seva acció, eren conscients que podien fer mal a algú, fet que incrementa el càstig penal. L'Audiència li va donar la raó. Serra afirmava ahir sense embuts: “L'estratègia de la Generalitat ha estat nefasta i absurda, ha fet afirmacions sense investigar i després amb evidències flagrants.” L'advocada va reiterar que no pensen arribar a un acord pel que fa a la via penal i que espera que el judici es faci l'estiu vinent.

El fet que Interior hagi indemnitzat Quintana podria comportar un atenuant de la pena per als dos mossos si al final són condemnats. Amb la instrucció gairebé tancada, l'escopeter i el subinspector van contractar l'advocada Olga Tubau, que va substituir l'advocat d'Interior. L'advocada barcelonina va afirmar aquest estiu que Quintana va ser lesionada per una acció policial i que calia indemnitzar-la. Casualitats o no, va ser a l'estiu, amb el nou conseller Jordi Jané, que l'asseguradora va trucar a Quintana.

LES FRASES

La voluntat del govern ha estat fer front a la possible responsabilitat civil subsidiària
Neus Munté
portaveu del govern
Estic contenta perquè és un reconeixement. Hi ha altres indemnitzacions pendents
Ester Quintana
víctima
L'estratègia de la Generalitat en aquest cas ha estat nefasta i absurda. Va afirmar fets sense investigar
Laia Serra
advocada de quintana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós