Societat

Tradició i drets dels animals

L'ESTORA

Els filòsofs José Ferrater Mora i Priscila Cohn l'any 1981 en un curt assaig abordaven el tema dels drets dels animals, millor dit dels possibles drets de animals, especialment en relació als humans, aportant una sèrie de reflexions que partien de com la tradició històrica havia estat marcada per la progressiva superació de moltes practiques com van estar en l'antiguitat els espectacles de lluites entre animals als cercles romans en paral·lel a les que protagonitzaven els gladiadors.

El text de gran interès, al meu parer, i no diguem de plena actualitat, acabava amb un mena de conclusió en termes d'interrogació. Els filòsofs venien a dir com, aleshores —al vuitanta-u del segle passat— encara no és podia parlar de “drets dels animals”, ja que això comportava un salt, però no un salt insuperable, ja que era “ un salt que podia donar-se amb el fi d'aportar raons en defensa dels animals units a aquells passes que podien donar-se en favor de la protecció i millorament del medi ambient...”.

A hores d'ara no sols hi ha tot un seguit de textos, investigacions i reflexions que venen defensant l'existència de drets dels animals i conservació i millora del medi ambient, sinó que hi ha tota la problemàtica que es manifesta també a la societat; el debat s'ha generalitzat i els conflictes estan damunt la taula, els quals resulten d'unes practiques i hàbits en ocasions de certes tradicions, que entren en conflicte amb el reconeixement dels drets dels animals que deurien ser respectats, evitant un dolor o sofriment innecessaris.

Es fa evident la col·lisió entre tradicions que poden vindre de lluny i la modernitat amb uns valors respectuosos amb els drets dels sers i la natura.

Els espectacles que tenen com subjecte el sofriment innecessari d'animals, com son el bous, estan qüestionats, la solució, però, és sols un problema de temps ? Cal que les institucions intervinguen reformant o prohibint?. Hi ha una controvèrsia social, la podem afrontar des de l'argumentació, raonant, o prolongar-la a colps i crits defensant la tradició. Com en molts altres problemes en discussió tenim que optar pel debat i raonant.

Tampoc l'immobilisme institucional pot ser el camí. Citem per cas les execucions públiques dels ajusticiats, una tradició que es mantingué fins finals del segle dinou .

Parlava de la situació dels bous al carrer aquestos dies amb un amic, regidor del canvi, i que em va manifestar com la prohibició de l'embolat no estava en l'agenda de la seua alternativa política, o siga del seu partit, ja que implicava un enfrontament amb una part considerable del poble, i que, en tot cas, si les institucions europees prohibien els bous al carrer, doncs, aleshores, el problema es resoldria.

Es tracta, com podeu veure, d'una inhibició per simples motius d'oportunitat, de vots. Ens podem doncs interrogar: on queda eixa voluntat de canvi expressada en molts papers? Tal vegada des d'una òptica reformista pot haver altres eixides a la prohibició. Pot haver-hi reformes parcials o sols ens quedem amb la tradició o la prohibició ?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró