Societat

El consum d'aigua cau amb la crisi i el preu puja un 59%

L'any 2008 cada català gastava 139 litres per dia, 22 més que el 2013

Només Múrcia supera Catalunya en el cost

Consumir menys per estalviar en temps de crisi no serveix de res a Catalunya, si més no pel que fa a l'aigua. Des que va arrencar la recessió econòmica, el 2008, fins a l'any 2013 els catalans han passat a consumir un 15% menys d'aigua, amb la mesura de litres per habitant i dia, però en contrapartida el preu unitari per metre cúbic s'ha enfilat un 59%.

L'Instituto Nacional de Estadística va fer públiques ahir les dades sobre el subministrament i sanejament d'aigua corresponents al 2013, en què es constata que Catalunya és la segona comunitat de l'Estat amb un preu més elevat d'aquest servei bàsic, només superada per la comunitat de Múrcia.

L'any 2008 el consum per habitant i dia d'aigua era de 139 litres i el cost del metre cúbic arribava als 1,59 euros. Cinc anys després, aquests paràmetres van evolucionar a la baixa, pel que fa al consum, i es van situar en els 117 litres per dia i habitant, mentre que el preu es va enfilar fins als 2,54 euros. Aquest preu es desglossa amb 1,34 euros en conceptes de subministrament i 1,20 de sanejament.

En l'apartat de la comparativa, Catalunya queda per sota de la mitjana pel que fa al consum espanyol, que és de 130 litres per habitant i dia, i en canvi queda per sobre pel que fa al preu, ja que el cost mitjà del metre cúbic d'aigua a l'Estat espanyol és d'1,83 euros. La diferència essencial que explica la diferència en el preu cal buscar-la en el capítol del sanejament, on la mitjana estatal és només de 0,74 euros per metre cúbic. La diferència amb Múrcia s'explica perquè en aquesta regió el preu del subministrament del metre cúbic és 50 cèntims més cara que a Catalunya.

Pel que fa als consums, el País Valencià és el lloc de l'Estat espanyol on més s'obre l'aixeta. L'any 2013 cada valencià va tenir un consum mitjà de 158 litres per dia. En la segona posició d'aquest rànquing hi ha la comunitat de Castella i Lleó, amb 157 litres, seguida de Cantàbria, amb 144 litres, les illes Canàries, amb 143, i les Balears, amb 141 litres.

2015, un any hidrològic sec

L'any hidrològic –període comprès entre l'1 d'octubre del 2014 fins la mateixa data del 2015– ha estat sec, amb un hivern i, sobretot, una primavera en què s'han registrat valors pluviomètrics acumulats molt inferiors als habituals, segons va explicar ahir l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en un comunicat. L'important episodi de pluges de finals de novembre de l'any passat va permetre assolir un nivell de reserves important, que s'ha anat reduint de manera progressiva durant el període de gener a setembre arran de l'absència generalitzada de pluges (tret del mes de març), segons les dades de l'ACA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT