Societat

Santa Coloma desenterra el seu passat iber

Les excavacions de l'estiu al Puig Castellar han posat al descobert més habitatges

S'hi ha fet un camí de ronda

Les excavacions arqueològiques que s'han fet aquest estiu al poblat ibèric del Puig Castellar, a Santa Coloma de Gramenet, han fet aflorar tres habitatges a la part nord del recinte emmurallat. Tot i que els treballs al jaciment arqueològic colomenc es van iniciar durant els anys vint del segle passat, hi ha parts on encara no s'havia treballat i continuen sortint restes de les estructures dels habitatges.

Com cada estiu, un grup d'estudiants del grau d'arqueologia de la Universitat de Barcelona ha treballat durant tres setmanes al jaciment sota la supervisió de Conxita Ferrer, directora de l'excavació. Abans de començar els treballs arqueològics es va fer una intervenció a la part exterior de les muralles que envolten el poblat per completar un camí de ronda que permeti donar-li la volta. Ferrer explica que aquests treballs, que es van fer amb maquinària, han deixat pràcticament enllestit el camí de ronda. “A fora de les muralles no hi ha cap resta arqueològica, només hem documentat l'existència d'algunes parts de murs i habitatges enderrocats que pertanyen a l'interior”, assegura la directora de l'excavació, que aclareix que el nivell del camí està per sobre d'aquestes restes. “Hem buidat només els nivells moderns”, explica.

Els tres habitatges que s'han començat a excavar aquest estiu tenen diferents compartiments i són de grans dimensions, entre 20 i 30 metres quadrats cadascun. Aquestes habitacions són al vessant nord del poblat, el que mira cap a la Vallensana, a la banda de Sant Fost de Campsentelles. Es tracta d'un sector que es va començar a excavar ara fa tres anys.

L'excavació d'aquest estiu tindrà continuïtat l'any vinent. En la campanya que ve està previst continuar buidant les habitacions per arribar al nivell del paviment i llavors es podrà veure si hi ha algun objecte de l'època ja que enguany no se n'ha trobat cap.

La creació del camí de ronda exterior s'afegeix a les millores en la senyalització que es van estrenar la primavera passada i que van consistir en la col·locació de plafons informatius a l'interior del poblat.

LA XIFRA

3
habitatges amb habitacions
s'han començat a excavar durant la campanya arqueològica d'aquest estiu.

Aquest diumenge, un àpat amb els ibers

El Puig Castellar s'afegeix a les activitats que es fan durant el 15è Cap de Setmana Ibèric als jaciments que formen part de la Ruta dels Ibers. Aquest any la temàtica és l'alimentació fa 2.000 anys. Demà, durant tot el matí, al poblat de Santa Coloma de Gramenet s'hi organitzaran activitats infantils amb la gastronomia com a protagonista. Què menjaven els ibers? són una sèrie de tallers que permetran als més petits aprendre a cuinar igual que els nostres avantpassats amb activitats com ara la caça, la mòlta i la cocció. Un cop fets els diferents processos, es podran degustar els productes elaborats.

També hi haurà una visita guiada al poblat centrada en l'eix temàtic de l'alimentació. Durant la passejada per les restes, s'explicarà què menjaven els habitants del Puig Castellar i com elaboraven els àpats. Les visites, que es faran a les 11.15 h i a les 12.15 h, serviran també per donar a conèixer les troballes fetes durant la darrera campanya d'excavacions arqueològiques. Es podrà passejar pel nou camí de ronda que segueix la muralla per la part exterior, s'entrarà a l'habitatge ibèric reconstruït i durant tot el matí estarà operatiu el mòdul d'interactius instal·lat al jaciment. A dos quarts d'una es farà l'activitat Els poblats de la Laietània se saluden, que consisteix en la comunicació a través de miralls amb els jaciments ibèrics laietans de Ca n'Oliver de Cerdanyola del Vallès i les Maleses de Montcada i Reixac.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA