Societat

Adif licita el projecte arquitectònic de l'estació de la Sagrera

Colau lamenta que Foment hagi licitat l'estació de la Sagrera pel seu compte i sense buscar consens

La gestora d'infraestructures ferroviàries Adif ha obert el concurs de licitació del projecte d'arquitectura i instal·lacions de l'estació de la Sagrera de Barcelona, un pas més en l'execució de la infraestructura més gran que està prevista a la ciutat els anys vinents.

Adif Alta Velocitat, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri de Foment, va fer pública la licitació d'aquest projecte arquitectònic en el seu web el passat 17 de setembre.

El pressupost de la licitació és de 3,13 milions d'euros i el valor estimat del contracte és de 4,69 milions d'euros, segons apareix detallat en l'anunci de l'expedient del concurs.

El projecte té un termini d'execució de 15 mesos i la data límit de presentació d'ofertes es tancarà el pròxim 6 de novembre.

El projecte de construcció de la macroestació barcelonina de la Sagrera es va desencallar al juliol del 2013 gràcies a un acord tancat entre el Ministeri de Foment, la Generalitat i l'Ajuntament per reduir el seu cost a un màxim de 650 milions d'euros, davant l'estimació anterior de més de 800 milions.

L'acord va permetre garantir la viabilitat de l'obra, que havia acumulat permanents retards.

El protocol estableix el marc general i les pautes que han de seguir Adif i l'ajuntament perquè l'estació sigui una realitat, ajustant el projecte per racionalitzar el seu cost, encara que mantenint la funcionalitat i l'operativitat ferroviària de l'estació intermodal, que oferirà servei d'alta velocitat i Rodalies.

Els 650 milions de màxim que haurà de costar la macroestació procediran de l'Estat en aplicació de l'addicional tercera de l'Estatut (255 milions), de les plusvàlues urbanístiques (28 milions) i del concurs que convocarà Adif per a la gestió a 60 anys dels 6.000 metres quadrats de sostre comercial.

La peça més important del nou acord era el concurs per comercialitzar els 6.000 metres quadrats dels vestíbuls de l'estació.

Els tècnics municipals que van fer possible aquell acord, durant el mandat de Xavier Trias, confiaven a més a poder posar en marxa en un termini no determinat una gran àrea comercial d'una magnitud similar a l'Illa Diagonal de Barcelona i addicional a la que sortirà a concurs per Adif, amb la qual es podrien obtenir recursos suplementaris.

En una reunió mantinguda el passat 15 de setembre a Madrid, la ministra de Foment, Ana Pastor, va garantir a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el finançament i execució d'infraestructures a la ciutat, entre elles l'estació de la Sagrera.

La ministra es va comprometre a reprendre el ritme de les obres, perquè pugui estar llestes el 2019.

Colau, sorpresa

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat que Foment hagi licitat l'estació de la Sagrera sense comunicar-ho a l'Ajuntament i sense buscar el consens. En una entrevista a BTV, Colau també s'ha mostrat “sorpresa” perquè es liciti abans de reactivar les obres de la base de l'estació que estan “pràcticament aturades de manera incomprensible”. En referència al model de l'estació i als seus entorns, l'alcaldessa és partidària d'actualitzar el model que es va pensar en “un moment de bombolla immobiliària i especulació”. En aquest sentit, ha assegurat que no està en contra que hi hagi activitat comercial però rebutja que es vulgui suplir l'especulació d'habitatges per un gran centre comercial.

Colau ha recordat que fa només unes setmanes es va reunir amb la ministra de Foment, Ana Pastor, per demanar-li que es reactivin les obres de la Sagrera que estan “pràcticament paralitzades”. Per aquest motiu, Colau ha expressat “sorpresa i incomprensió” davant l'anunci de la licitació de l'estació.”Ens sorprèn que en lloc de reactivar les obres que ja estaven en marxa de la llosa, que és la base de l'estació, surtin amb el projecte de l'estació sense comunicar-ho”, ha lamentat l'alcaldessa per després afegir que malauradament aquesta és la manera habitual de treballar del PP. “Actuar pel seu compte i sense consens no és de rebut”, ha conclòs.En aquesta línia, ha assegurat que l'Ajuntament no ha tingut cap notícia des de la reunió amb Pastor i ha lamentat que la comunicació sigui “tan complicada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt