Societat

Les ONG planten la Paeria i la UdL, i abandonen Solidàrium

El canvi de lloc d'una conferència de Mayor Zaragoza prevista, inicialment, al Cafè del Teatre fa que les entitats deixin l'organització

Critiquen la “institucionalització” dels actes

Solidàrium, la fira d'entitats solidàries de Lleida, arriba el dia 17 a la dotzena edició amb una plantada de la Coordinadora d'ONG i Altres Moviments Solidaris de Lleida. Dilluns al vespre es va decidir en assemblea abandonar l'organització de la mostra, perquè van considerar que la Paeria i la Universitat de Lleida (UdL) no comptaven amb les ONG.

La polèmica ve pel canvi d'ubicació d'una conferència prèvia a la fira pròpiament dita. “El 21 de setembre vam saber que les altres dues coorganitzadores imposaven unilateralment que la conferència inaugural de Federico Mayor Zaragoza no es fes al Cafè del Teatre, com estava previst”, denuncia la Coordinadora. Es va decidir traslladar la conferència a l'aula magna del campus de ciències de la salut de la UdL i, segons les entitats, es perdia “el caràcter obert, de proximitat a la ciutadania, i de caliu i convivència que tan bon resultat ha donat cada any”.

Joan Gómez, regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, lamenta que la Coordinadora hagi pres la decisió d'abandonar Solidàrium, “que es farà amb tota normalitat”. Segons Gómez, es va decidir que la trajectòria de Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco, requeria un tractament més institucional i protocol·lari: “Sobretot en un moment en què estem pendents de la decisió de la Unesco d'incloure la Seu Vella com a patrimoni mundial.” I, d'acord amb la UdL, es va decidir oferir-li una recepció oficial a l'ajuntament i traslladar la conferència a la universitat. “Ens va semblar que era la decisió més bona per a la ciutat, però les entitats es van tancar en banda.”

Àstrid Ballesta, vicerectora de relacions internacionals i cooperació, diu que li sap greu “que s'hagi fet una bola tan grossa” i confia que l'any vinent es pugui “reconduir” la situació, ja que el canvi d'ubicació de la conferència de Mayor Zaragoza es va fer “perquè es va creure que era més idoni”, i no se n'ha de fer cap més lectura.

Relacions tenses

Però el cert és que les ONG ja van abandonar Solidàrium fa tres anys, quan es va decidir traslladar la fira a la Llotja en contra del seu criteri. L'any següent, la Coordinadora hi va tornar perquè la fira es va ubicar als porxos de la Paeria. I és que les entitats defensen “el caràcter obert, pròxim, horitzontal i ciutadà, oposat a la institucionalització” que “genera un sentiment d'utilització de les entitats per part de les institucions”. “No volem vestir egos i no volem un Solidàrium en què es compti el nombre d'entitats, sinó en què es compti amb les entitats.”

LES FRASES

No volem vestir egos, volem un Solidàrium en què es compti amb les entitats
Portaveu
Coordinadora d'ONG de Lleida
Vam fer la proposta que ens va semblar més positiva per a la ciutat. El lloc és molt accessori
Joan Gómez
Regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació
Ens sap molt greu que la Coordinadora hagi pres aquesta decisió. La bola s'ha fet massa grossa
Àstrid Ballesta
Vicerectora de la UdL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar