Societat

Ciutat Vella limita l'horari de comerços que obren de nit

El districte ultima un decret que afecta 6 de les 12 botigues de conveniència de la zona, que tancaran entre les dotze i les sis del matí

Es fa per evitar les molèsties als veïns per l'aglomeració de gent i el consum d'alcohol al carrer

Les botigues són a la Barceloneta, al Gòtic i a Sant Pere i Santa Caterina

Garantir la qualitat de vida i el dret al descans dels veïns. Aquest és l'objectiu que ha dut el districte barceloní de Ciutat Vella a limitar l'horari nocturn de sis comerços de la zona que poden obrir les 24 hores. Aquests establiments formen part de les denominades botigues de conveniència i, per tant, han d'obrir un mínim de 18 hores al dia i han d'oferir en menys de 500 m² diferents tipus d'articles, des de productes d'alimentació fins a diaris, joguines i regals. A Ciutat Vella –el districte amb més pressió sobre el seu espai públic– hi ha dotze establiments d'aquest tipus i ara la meitat hauran de tancar entre les dotze de la nit i les sis del matí. Una limitació que no impedeix que estiguin oberts el mínim d'hores diàries establert.

Les botigues de conveniència estan excloses de l'horari comercial general que fixa la llei catalana –de manera que formalment no tenen limitació horària–, però aquesta mateixa llei permet que els ajuntaments les obliguin a tancar durant la nit si provoquen problemes d'ordre públic. Aquest és, doncs, el motiu que al·lega el consistori per restringir l'horari dels sis comerços en qüestió, dels quals tres estan situats al barri Gòtic, dos a la Barceloneta i un altre a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. El fet d'obrir durant la nit provoca aglomeracions de gent al carrer –sovint amanides amb consum d'alcohol a la via pública– i això genera molèsties i sorolls que afecten els veïns. Segons fonts municipals, en el cas d'aquests sis comerços hi ha informes de la Guàrdia Urbana en què es pot constatar que han causat problemes d'ordre públic.

Decret d'alcaldia

La limitació de l'horari d'obertura de les sis botigues es farà mitjançant un decret d'alcaldia que està ultimant el districte i que es preveu que entri en vigor en les pròximes setmanes. “Afecta els comerços pels quals hem rebut més queixes veïnals i que, més que donar un servei a la comunitat, hem detectat que aguditzen el problema que hi ha a Ciutat Vella amb l'oci nocturn i el descans veïnal”, matisa la regidora del districte, Gala Pin. Segons l'edil, es tracta que els establiments puguin desenvolupar la seva activitat sense que la restricció els suposi un perjudici econòmic i de garantir que efectivament fan la seva funció, “que és donar un servei a la comunitat i no pas alimentar la gent que ve de festa al districte”. La intenció del govern municipal és ordenar el comerç i l'activitat econòmica a la zona perquè hi generi feina i riquesa, i garantir que sigui compatible amb la vida veïnal. En aquest sentit, Pin explica que el decret és una mesura concreta per donar resposta a una situació que requeria una actuació immediata, tenint en compte els problemes amb l'oci nocturn a la zona. La voluntat, però, és enfocar la qüestió des d'una perspectiva integral de districte quan es comenci a revisar el pla d'usos, a la primavera. “És l'eina més potent que tenim a l'abast i, un cop es reobri el procés d'elaboració del pla d'usos, la voluntat és, d'una banda, estudiar quin tipus d'establiments s'han de regular de manera més restrictiva i, de l'altra, veure quins requereixen altres eines que ens permetin promocionar-los”, diu.

Valoració veïnal positiva

El moviment veïnal La Barceloneta diu Prou! –que reclama la supressió dels pisos turístics al barri i lluita contra els efectes negatius que hi genera el turisme massiu– valora de manera positiva la limitació de l'horari d'obertura d'aquestes sis botigues, ja que els veïns són partidaris que els comerços tanquin durant la nit. “El fet d'estar oberts provoca un efecte crida i fa que vingui més gent, amb les molèsties que això provoca”, explica Sergio Arnás. La veterana activista veïnal de Ciutat Vella Maria Mas, que viu al barri de Sant Pere i Santa Caterina, en fa també una lectura positiva, tot i que pensa que cal anar més enllà. “Crec que queden curts i que, sobretot els caps de setmana, haurien de limitar l'horari d'obertura de bars i terrasses; la gent comença a beure alcohol als bars i, quan tanquen, segueixen fen-ho perquè en venen en aquestes botigues de conveniència”, es queixa.

Barcelona ha aprovat altres decrets similars

L'Ajuntament de Barcelona ha limitat l'horari nocturn de determinats establiments en ocasions anteriors. Ciutat Vella, de fet, ja va tirar endavant un decret l'any 2009 per prohibir que determinades botigues d'alimentació i begudes, i també establiments de plats preparats, obrissin a partir de la mitjanit. La mesura, impulsada per la llavors regidora Itziar González, va afectar en concret 38 locals i també es tractava d'evitar molèsties al veïns pel consum d'alcohol i menjar al carrer. Un any més tard, el 2010, es va fixar a les onze de la nit el límit de tancament d'aquest tipus d'establiments al barri de Gràcia. Més endavant, va arribar el torn del Poble-sec, on el 2013 es va obligar a tancar també a les onze de la nit les botigues d'alimentació i begudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia