Osona/Ripollès

Reediten ‘El volcà’ amb tota l’obra poètica d’Anna Dodas

La poetessa de Folgueroles és un referent literari per a les noves generacions .

A l’entregar-li el premi Amadeu Oller de 1986, Maria Mercè Marçal no va tenir inconvenient a confessar a Anna Dodas que li agradaria haver signat alguns dels seus poemes. “Li vaig dir a l’Anna, i era ben cert. De poeta a poeta, no se m’acudia cap elogi millor”, va deixar escrit. Aquest elogi per part d’una de les més grans escriptores contemporànies dóna idea de l’impacte que va causar l’aparició sobtada a mitjans dels anys 80 d’aquella joveníssima poetessa de Folgueroles.

Desgraciadament, el poemari amb què va guanyar el premi Amadeu Oller, ’Paisatge amb hivern’, es convertiria en la seva única obra publicada en vida. A mitjan agost del mateix any, un cos que després seria identificat com el d’Anna Dodas era descobert en una localitat propera a Montpeller, on també apareixeria després el de la seva amiga Gemma Argemí, totes dues amb senyals de mort violenta. Juntes havien emprès un viatge de vacances que acabaria en un doble crim mai no resolt. Abans de marxar havia deixat enllestit un nou llibre que havia de publicar Edicions del Mall, amb el títol ’El volcà’, i que per diferents motius no apareixeria fins al 1991, ja a la col·lecció L’Escorpí, d’Edicions 62. En aquest llibre també hi eren inclosos ’Paisatge amb hivern’ i alguns poemes esparsos. És a dir, tota la seva obra poètica. Aquest mateix volum és el que ara es reedita i que es va presentar divendres al Temple Romà de Vic, en una iniciativa impulsada per familiars i amics d’Anna Dodas, que busca posar novament la seva obra a disposició dels joves lectors.

“L’obra d’Anna Dodas s’està reivindicant, sobretot al voltant dels estudis de gènere”, explica la crítica literària i professora Carme Rubio. A través de les referències que n’havia fet Maria Mercè Marçal o per altres camins, els seus poemes estan arribant a una generació contemporània. “Podria dir uns quants casos de noves autores que s’hi han interessat”, confirma Ramon Farrés, traductor i escriptor, amic d’Anna Dodas, que ha tingut cura de l’edició. “Era una paradoxa, perquè no se’ls podia oferir el llibre, la família ja havia acabat tots els exemplars que s’havien quedat en el seu moment”.

El projecte de publicar-lo de nou feia temps que madurava, i ara s’ha pogut fer realitat amb la col·laboració de La Busca Edicions. El volum inclou el pròleg original de la primera edició, de Jordi Sarsanedas, i un pròleg nou, de la poetessa Núria Martínez Vernis, que considera Anna Dodas com un dels seus referents literaris, tot i que només tenia 10 anys quan la folguerolenca va morir. “L’Anna apuntava i tenia maneres, les ganes, la força que cal per atrevir-se a dir allò que rasca, que pica, que rebenta o que no se sap ben bé per què mana sortir (...) I ho va fer fins que li van permetre, perquè si fos per ella, s’hauria apoderat de tots nosaltres”, diu.

L’edició inclou les partitures de les composicions musicals que el vigatà Josep Baucells havia fet per als poemes de Paisatge amb hivern, i que ja havien aparegut en la primera edició de l’obra.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia