Societat

Temeraris amb seny

Comença a treballar a Sant Cugat Cal Temerari, un centre social autogestionat

Vol ser un punt de trobada d'entitats i col·lectius que lluiten per transformar la societat

El projecte ja aplegamés de 200 socis i té com a seu una antiga casa de pagès situada al centre

S'han fet seu el nom de la casa que van decidir llogar i restaurar al centre de Sant Cugat per posar en marxa el projecte. “Ens agrada la paraula temeraris, però m'agradaria pensar que som més valents que temeraris”, diu Pau Martínez, un dels portaveus de Cal Temerari. Hi afegeix una pinzellada d'història de la seu: “Va ser la casa i botiga on vivia el darrer pagès que anava amb carro. Diuen que Sant Cugat és una ciutat amb un poble a dins i nosaltres som part d'aquest poble.” El grup promotor, que prové de diferents entitats i moviments de Sant Cugat, té a les mans un projecte ambiciós i al mateix temps interessant i innovador. És un centre social autogestionat que vol obrir les portes a totes les associacions i col·lectius que vulguin transformar la societat. Afirmen que hi té cabuda tothom que estigui compromès amb la igualtat de gènere, la sostenibilitat, l'economia social i solidària, la contracultura, el suport mutu o la intervenció comunitària, els eixos de treball que defineixen Cal Temerari. “Volem generar dinàmiques de col·laboració entre entitats de la ciutat i ser un espai de referència i trobada per a molta gent”, hi afegeix Martínez.

La constatació de la falta d'espai per a les entitats a Sant Cugat va ser el germen de la iniciativa. “Els lloguers de locals al centre poden arribar a costar 6.000 euros, uns preus semblants als que hi ha al passeig de Gràcia, a Barcelona”, explica Pau Mestieri, del grup promotor. Buscant diferents sortides van trobar Cal Temerari, una antiga casa de pagès “en franca decadència” situada molt a prop del monestir que oferia l'espai suficient per impulsar el projecte. Van firmar un lloguer per quinze anys amb els propietaris que els suposa un desemborsament de 2.000 euros mensuals, a banda de la gran inversió econòmica que han hagut de fer per recuperar l'espai, finançada a través d'una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris. No depenen de diners públics ni de subvencions, sinó dels socis del projecte i de les dinàmiques que generi el mateix centre. Ja han superat els 200, però esperen que la xifra s'acosti als 300 perquè el projecte es consolidi. “La majoria dels socis viuen a Sant Cugat, però també hi ha gent que és ara a l'estranger –a Alemanya o els Estats Units, per exemple– que paga la quota mensual”, comenta Mestieri.

Cal Temerari acaba d'obrir les portes, oficialment, aquest setembre amb el record encara present d'unes obres que han durat mesos i que han deixat entreveure, per exemple, el cub de vi de l'antiga casa de pagès, el pou que subministrava l'aigua i un arc de maó vist, que s'han recuperat gràcies a les aportacions de la gent a través d'un projecte de micromecenatge amb Tot Suma. L'antiga casa de pagès de finals del segle XIX ara està dividida en diferents espais de reunions i trobada, entre els quals destaca el restaurant que gestiona una cooperativa, la sala polivalent Pins del Vallès (nom del Sant Cugat republicà), una cuina polivalent i diverses sales de reunions i espai d'emmagatzematge. Els promotors volen que a Cal Temerari tinguin el seu espai amb projectes concrets tant les cooperatives de consum com les de treball –hi ha un viver–, al mateix temps que entitats per convertir-se en “un equipament ciutadà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona