Societat

Un japonès projecta fer a Reus un monument gaudinià

L'arquitecte Hiroya Tanaka dissenya un monument inspirat en les creacions del geni reusenc

L'obra tindria 12 metres d'altura i s'emplaçaria a l'entorn de la plaça de la Llibertat

L'estructura del monument evoca la Trinitat de la Sagrada Família

Hiroya Tanaka és un dels principals experts en l'obra d'Antoni Gaudí, i des de fa mesos treballa en la instal·lació d'un monument i el disseny d'una actuació urbanística a Reus, en homenatge a l'arquitecte. Segons ha explicat ell mateix a Reusdigital.cat, es tracta d'una peça l'estructura de la qual es basa en la geometria gaudiniana, que mesura 12 metres d'altura i que estaria formada per maons i recoberta de ceràmica de color carmí de la reusenca Neus Segrià. El monument aniria a un extrem de la plaça de la Llibertat, entre el carrer de General Moragues i el parc de Sant Jordi, i té forma parabòlica (funicular, en termes arquitectònics). Tanaka vol presentar el projecte a l'Ajuntament de Reus, que en cap cas li ha fet cap encàrrec, i a hores d'ara tampoc no hi ha prevista cap reunió oficial.

Una de les propostes estel·lars de l'alcalde de
Reus, Carles Pellicer, durant la campanya electoral era una actuació urbanística entre el nou centre comercial de La Fira i el centre, a la plaça de la Llibertat, per crear un passeig més atractiu. Pellicer, fins i tot, va parlar de la possibilitat de fer un monument d'homenatge a Gaudí. En paral·lel, al japonès se li va proposar la idea de dissenyar un projecte.

Tanaka ja té instal·lades dues estructures similars al Japó i Mèxic, de quatre i dues potes respectivament. Per a l'actuació projectada a Reus, vol implantar tres potes, que representarien “la religiositat, la humanitat i la identitat de Reus”. Segons l'arquitecte, “Reus és una ciutat que inspira comerç, és un centre de negocis”, i en l'estructura vol representar la Trinitat de la Sagrada Família de Gaudí. A la vegada, Tanaka vol donar protagonisme a la ciutat amb la participació de la ceramista Neus Segrià i el color proposat, símbol de la capital del Baix Camp.

“El monument és un homenatge a Gaudí perquè ell feia ús de la volta catalana i construïa a base de maons. Molts, a més, pensen que l'estructura és fràgil i no es pot aguantar, però hi ha un equilibri basat en la geometria de l'arquitecte”, explica Tanaka, doctor en arquitectura des del 1992. El disseny que ha projectat per a Reus tindria una altura de 12 metres, una superfície de base de també 12 metres, un gruix de 65 mil·límetres i un pes de 12 tones.

Tanaka és un dels màxims experts en l'obra de Gaudí i, de fet, Joan Bassegoda el va declarar el seu deixeble directe. Fa més de 30 anys que viu a Barcelona i investiga la figura de Gaudí. Entre d'altres treballs, ha realitzat els plànols de gairebé totes les obres del reusenc a la capital catalana i aviat es publicarà la traducció al castellà d'un dels seus llibres, en què desxifra “els codis secrets” de l'obra de Gaudí.

LA XIFRA

500.000
euros
és el cost total del projecte que el japonès Tanaka vol presentar a l'Ajuntament reusenc.

LA FRASE

El monument homenatja Gaudí i el seu ús de la volta catalana
Hiroya Tanaka
arquitecte

El govern municipal no coneix la proposta de Tanaka

Fonts del govern municipal consultades per Reusdigital.cat van indicar que el projecte ideat per Tanaka no és un encàrrec de l'Ajuntament de Reus, i que a hores d'ara no disposen de cap informació sobre aquesta qüestió. És a dir, no hi hagut cap contacte oficial amb l'arquitecte japonès, malgrat que Tanaka va assegurar que ha parlat en diverses ocasions amb l'alcalde reusenc de manera informal. “Estic preparant una presentació amb el dissenyador gràfic i quan la tingui llesta ho presentaré oficialment”, va assegurar. El cost del projecte és de mig milió d'euros, una quantitat que pot semblar elevada per a les arques municipals, però que el mateix Tanaka justifica: “És un projecte molt econòmic si és en té compte el seu tipus d'estructura i els materials que s'hi han d'usar.” En cas que Reus no accepti la seva proposta, l'arquitecte japonès pensa oferir-la a altres ciutats, ja que ni a Catalunya ni a l'Estat espanyol existeix cap monument d'aquest tipus en homenatge a l'arquitecte reusenc Antoni Gaudí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida