Societat

Tretze quilòmetres més per esquiar al Pirineu de Lleida

Vaquèira, Espot i Port Ainé reformen les pistes per guanyar 4 quilòmetres esquiables l'estació aranesa i 9 quilòmetres les pallareses

Boí Taüll vol ser la primera a obrir, el 21 de novembre

Les estacions d'esquí jan han començat el compte enrere per iniciar la temporada 2015/2016. Qui primer vol obrir les pistes és Boí-Taüll, que s'ha fixat el 21 de novembre com a data d'inici d'activitat. Una setmana després ho vol fer Vaquèira Beret, mentre que les estacions pallareses d'Espot, Portainé i Tavascan s'esperen al pont de Puríssima, la data clàssica d'inici del la temporada d'esquí.

Les dates depenen de la meteorologia. De moment, la neu ha començat a fer acte de presència aquesta setmana enfarinant els pics més alts, sobre la cota 2.500. Però el sector fa front a l'arrencada de la temporada amb optimisme i havent fet un esforç per ampliar l'oferta.

En total, les estacions d'esquí de la demarcació de Lleida tindran 13 quilòmetres esquiables més que l'any passat. Vaquèira Beret ha fet reformes i ara té 155 quilòmetres esquiables, quatre més que la temporada passada, mentre que Espot i Port Ainé, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat, obren 9 quilòmetres més de pistes i ja en tenen 75, entre les dues estacions pallareses.

Malgrat els problemes accionarials que arrossega Boí-Taüll, i que van portar l'any passat la Generalitat a intervenir-hi econòmicament a través de la societat Actius de Muntanya SA i de l'empresa de promoció industrial de la Generalitat Avançsa, Boí-Taüll es presenta també a la temporada d'hivern amb una sèrie de millores, producte de la inversió dels primers 1,1 milions d'euros del pla de viabilitat a què es va comprometre Actius de Muntanya SA quan a finals del 2014 va obtenir les accions de l'estació.

Vaquèira, amb diamants

Amb aquests quatre quilòmetres més esquiables, l'estació aranesa de Vaquèira Beret disposa ja de 103 pistes abalisades, i un freeride, repartits en 2.166 hectàrees. Per facilitar el reconeixement de la dificultat i ajudar en l'elecció de les pistes, Vaquèira Beret ha adoptat enguany la senyalització internacional que consisteix a classificar els traçats per diamants. Així, en el nou mapa de pistes, traçats com Orri de Tredòs, Passarells i Gallina apareixen amb doble diamant negre i definides com de “dificultat extrema”. La resta de 13 negres de l'estació apareixen amb un sol diamant negre i definides com a “pista molt difícil”. Els itineraris fora-pista Lacs Clot der Os, Escornacrabes i Deth Lac de Baciver estan marcats amb dos diamants negres amb fons groc. Finalment, les 39 pistes vermelles de l'estació vénen classificades amb un diamant d'aquest color i una llegenda que indica “difícil”, definides amb doble diamant de dificultat (antigament qualificada com negra). L'estació aranesa també ha ampliat i modernitzat el sistema de producció de neu amb 18 nous productors de neu a la part baixa de la Pleta del Duc i la connexió de Bonaigua fins a Peülla (Pallars).

Per la seva banda, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha invertit un total de 8 milions d'euros per engegar la nova temporada de neu en les cinc estacions d'esquí que gestiona aquesta empresa pública, dos d'elles a la demarcació de Lleida: Espot i Port Ainé, al Pallars Sobirà. Allà s'hi ha invertit un milió d'euros, per al sistema de protecció d'allaus, la reordenació de la pistes i de la zona lúdica, de manera que s'han guanyat 9 quilòmetres més esquiables, la senyalització en pistes, la cafeteria d'Espot i les habitacions de l'hotel de la cota 2000 de Port Ainé, entre altres. Malgrat la inversió, FGC ha congelat el preu del forfet, a 32 euros el d'adult. A banda de la millora de pistes, la Generalitat té pendent una millora definitiva per a l'accés de Port Ainé. Tindrà un cost de 12 milions d'euros,segons un estudi encarregat pel govern a l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Es farà a poc a poc, en fases de 500.000 euros cadascuna.

Pel que fa a les estacions gironines, la Molina, Vallter i Vall de Núria han incrementat el domini esquiable fins a gairebé 150 quilòmetres de pistes. A més, a Vallter 2000 s'hi ha instal·lat una nova planta de biomassa per millorar l'eficiència energètica.

04/12
Tavascan
L'estació pallaresa obrirà les pistes al públic amb vista a la campanya de la Puríssima.
21/11
Boí Taüll
obre les portes aquell dia, intentant ser la primera estació a oferir els seus serveis.
28/11
Vaquèira Beret
L'estació aranesa té previst obrir el darrer cap de setmana de novembre.
05/12
Espot i Port Ainé
Les estacions pallareses es posaran en funcionament pel pont.

Forfet conjunt per a l'esquí de fons

Els aficionats a l'esquí de fons ho tindran més fàcil aquesta temporada per practicar el seu esport. El conjunt d'estacions del Pirineu s'han posat d'acord per oferir un forfet conjunt. En concret, es podrà utilitzar per esquiar a Guils Fontanera, al Pirineu gironí, Aransa, Lles, Tuixent, la Vansa, Sant Joan de l'Erm, Tavascan, i Viròs Vallferrera. També inclou el forfet de dia a les estacions d'esquí alpí de la Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot, Port Ainé i Tavascan, i un descompte del 50% en el forfet de dia a les estacions d'esquí nòrdic de Naturlandia, Plateau de Beille i Chioula i als espais nòrdics del Capcir. El forfet de temporada es pot tramitar fins al 22 de novembre amb un descompte de fins al 20%.

D'altra banda, Ferrocarrils de la Generalitat ha apostat aquesta temporada per establir sinergies amb els anomenats productors de quilòmetre zero de les àrees d'influència de les seves estacions. En concret, ha creat una nova línia de productes gran reserva pensats per al públic veterà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona