Societat

La conciliació del partit de futbol

El col·lectiu de les dones és el més perjudicat per l'actual sistema d'organització horària

Un Observatori de la Cambra de Comerç proposa, en l'àmbit laboral, menys reunions al migdia i a la tarda i més anar per feina

En un món on manen els homes, el futbol està per sobre de totes les coses, i el dia que hi ha un partit important les oficines i els llocs de treball es buiden abans d'hora “i no passa res!”. Qui es queixa d'aquesta manera és Anna Mercadé, directora de l'Observatori Dona Empresa Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, que considera que la “conciliació del partit de futbol”, més que ser l'excepció, hauria de ser la norma en una organització més racional dels horaris que hauria de comportar la implantació de la jornada europea que vol dir posar-s'hi abans de les 9 del matí i acabar a les 5 de la tarda.

Mercadé va exposar ahir els resultats del treball Mesures de conciliació i reforma horària que s'ha fet seguint les respostes que han donat quasi 3.000 empreses catalanes i que ha servit per elaborar un decàleg de recomanacions que té com a objectiu incrementar la presència i visualització de les dones en el món econòmic. La dona, va recordar Mercadé, és la gran perjudicada de la molt millorable organització del món del treball pel fet de simultaniejar la feina amb les obligacions domèstiques. “No ens ha d'estranyar que les espanyoles siguin les dones més medicalitzades d'Europa”, va advertir Mercadé. També va recordar que el fet que moltes dones optin per reduccions de jornades, ja sigui per la cura de menors o per dedicar el temps a l'atenció de gent gran, els comporta un greu perjudici que es tradueix en pensions a la baixa.

Mercadé també va vincular el baix índex de natalitat actual amb les conseqüències de l'organització del temps. “Després del segon fill es llança la tovallola”, va dir. No és d'estranyar, doncs, que entre les deu mesures proposades per l'Observatori que ella dirigeix hi hagi la de “promoure un canvi legislatiu que reparteixi a parts iguals els temps de baixa de pares i mares”.

L'Observatori també aposta per potenciar la feina amb la idea clara que cal “conscienciar el món empresarial que més hores a la feina no és igual a més productivitat”. Lligat a això, es demana afavorir la mobilitat tecnològica “per tal que el treballador pugui treballar des de fora de l'oficina”. L'educació dels fills també es posa en primer terme, i per això es demana que s'aposti per una jornada intensiva o la flexibilitat horària.

Les propostes de l'Observatori també van contra la reunionitis i, en aquest sentit, es demana minimitzar els dinars de feina i no convocar reunions a la tarda més tard de les quatre. Una de les mesures concretes que es fan és avançar els horaris dels telenotícies i la programació televisiva en general, així com els horaris dels esdeveniments esportius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona